| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament/A képviselők elítélik Törökország tevékenységét a ciprusi Városában, és szankciókat követelnek

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS AFET  2020-11-26 – 16:47  

  • Törökországnak tartózkodnia kell minden olyan intézkedéstől, amely megváltoztatja Ciprus demográfiai egyensúlyát
  • Az EU és Törökország közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak
  • Kívánjon szigorú szankciókat válaszul Törökország törvénytelen cselekedeteire

Törökország döntése Varosha lezárt külvárosának „megnyitásáról” aláássa a ciprusi probléma átfogó megoldásának kilátásait – figyelmeztetnek az EP-képviselők.

631 igen szavazattal, 3 ellen és 59 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP-képviselők elítélik Törökország Famagusta városának Varosha külvárosában folytatott illegális tevékenységét, és figyelmeztetnek, hogy részleges „megnyitása” gyengíti a ciprusi probléma átfogó megoldásának kilátásait, ami súlyosbítja a helyzetet. megosztottság és a sziget állandó felosztásának meggyökerezése.

A képviselők felszólítják Törökországot, hogy helyezze át Varosha törvényes lakóit az ENSZ ideiglenes igazgatása alatt (az ENSZ Biztonsági Tanácsának 550 (1984) határozatával összhangban ), és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely az illegális politika révén megváltoztatja a sziget demográfiai egyensúlyát. település.

Kemény szankciók Törökország ellen

Fenntartható megoldás Ciprus szigetének és népének újraegyesítésére csak párbeszéd, diplomácia és tárgyalások révén érhető el – hangsúlyozzák az EP-képviselők. Felszólítják az Európai Tanácsot, hogy tartsa fenn egységes álláspontját Törökország jogellenes cselekedeteivel kapcsolatban, és válaszként határozzon meg szigorú szankciókat.

A MEPS sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a török ​​hatóságok támogatták a két állam Ciprusra vonatkozó megoldását, és megismétlik támogatásukat a tisztességes, átfogó és életképes rendezés érdekében, egy nemzetközi jogi státusszal rendelkező kétközösségi, kétzónás föderáció alapján. Felszólítják az EU-t is, hogy vállaljon aktívabb szerepet az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások sikeres lezárásában.

Feszült EU-Törökország kapcsolatok

Mivel Törökország egyre jobban elhatárolja magát az európai értékektől és normáktól, az EU és Törökország közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak – figyelmeztet a Parlament. A Földközi-tenger keleti részén végrehajtott illegális és egyoldalú katonai fellépés sérti az EU tagállamai, Görögország és Ciprus szuverenitását. Az EP-képviselők rámutatnak Törökország közvetlen támogatására Azerbajdzsán számára a hegyi-karabahi konfliktusban, valamint a líbiai és szíriai fellépésre.

Háttér

A török ​​hadsereg bekerítette Varoshát, közvetlenül az 1974-es ciprusi invázió után. A Varoshából menekült ciprusi görögöket nem engedték visszatérni, és nyilvános beutazásuk miatt Varosha valóban szellemváros lett.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai parlament

Leave a Reply 107 megnézve, 1 alkalommal mai nap |