| Mobile | RSS

Vakcinahiányt okoz Indiában az export

Miközben az egész világot ellátják oltóanyaggal, belföldi használatra kevesebb jut: a 45 év alattiak számára néhány államban már le kellett állítani az oltóprogramot.

2021. április 14., 19:53

Szerző: 168

Április 11-én Indiában közel 170 ezer koronavírusos esetet azonosítottak, az eddigi legtöbbet a járvány kezdete óta. Előző nap viszont egy másik fontos mérföldkövet is átléptek: sikerült beoltani 100 millió embert. Ez a két nap jól mutatja, India milyen érzelmi hullámvasúton ül az utóbbi időszakban: kétségbeesés és remény váltja egymást, miközben az ország egészségügyi rendszere az összeomlás szélén egyensúlyozik, a gyógyszeripar pedig igyekszik az egész világot ellátni vakcinákkal.

Indiának 85 nap alatt sikerült beoltania 100 millió embert, gyorsabban, mint az Egyesült Államoknak, vagy Kínának. Narendra Modi terve azonban így is nagyravágyónak tűnik: a miniszterelnök 300 millió embert szeretne mindkét adaggal beoltani július végére. Év elején India egy 100 milliós vakcinatartalékkal esett neki az oltóprogramnak, két gyártója – a The Serum Institute és a Bharat Biotech – pedig készen áll arra, hogy júniusig havonta 396 millió adagot gyártson le. Azonban Indiának kell ellátnia az Unicef COVAX-programját is legalább 80 millió adaggal, ami azt jelenti, hogy a júliusi célhoz legalább 284 millió adag oltóanyag hiányozni fog.

Az AstraZeneca oltóanyagát gyártó Serum Institute, és az indiai Covaxint gyártó Bharat Biotech is teljes gőzzel működik. Új vakcinagyárak új termékeinek kell piacra kerülniük ahhoz, hogy India képes legyen lépést tartani az igényekkel. India eddig sikerrel vette a vakcinadiplomáciai akadályokat, szállítmányaik megérkeztek Ázsiától a Karib-szigetekig, Afrikától Latin-Amerikáig mindenhova. Bhutánban már legalább a lakosság 60 százaléka megkapta a védőoltás egyik adagját, köszönhetően az indiai oltóanyagnak. Még Paraguayt is kisegítették, amely kisebb diplomáciai vitába keveredett Kínával Tajvan miatt. A Modi-kormány bőkezűsége azonban haragot váltott ki az indiaiak körében, különösen azokban a városokban, ahol a készlethiány miatt csak a 45 éven felüliekre szűkítették az oltóprogramot.

Az iparosodottabb államokban problémát jelent az oltóanyaghiány, a Modi-kormány azonban nem tervezi megnyitni az oltókampányt a fiatalabbak előtt. Azon viszont dolgozik az indiai vezetés, hogy a gócpontokká vált nagyvárosokat mindenképpen elegendő vakcinával lássák el. Sokat lendíthet az oltóprogramon, hogy hétfőn elfogadták a Szputnyik V vakcina hitelesítését Indiában, a Dr. Reddy’s Laboratories pedig 1 milliárd adag legyártását vállalta: ebből 250 milliót hazai piacra szánnak. Az orosz Russia Direct Investment Fund több más indiai gyógyszergyárral is tárgyal.

A Zydus Cadila és a Johnson & Johnson oltóanyagait is hamarosan elfogadhatják Indiában. Utóbbiból elég egy oltás a hatékony védelemhez, de az Egyesült Államokban tapasztalt kockázatok miatt Indiában is későbbre halaszthatják a jóváhagyását. A kormány keddi bejelentése szerint viszont minden olyan vakcinát lehet alkalmazni Indiában, amelyet az amerikai, az európai és a japán gyógyszerügynökség is jóváhagyott.

India a világ gyógyszerellátójává vált, és rengeteget tesznek hozzá jelenleg is ahhoz, hogy megfékezzék a pandémiát. A győzelem azonban még messze van: még ha Indiának sikerül is elérnie július végére a 300 millió beoltottat, ez továbbra is csak a népesség egyharmadát jelenti. Az országnak tehát tovább kell harcolnia a koronavírus ellen, akárcsak a világ többi nemzetének.

(Kiemelt kép: Koronavírus elleni oltóanyagot csomagolnak a világ legnagyobb szérumgyárában, Indiában. MTI/AP/Rafik Makbasl)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 110 megnézve, 2 alkalommal mai nap |