| Mobile | RSS

Visszatérés a munkahelyekre: komoly környezetszennyezés lesz a vége

Ha minden arra vágyó amerikai polgár home office-ban dolgozna a munkaidő felében, akkor annyi üvegházhatású gáz kibocsátása szűnne meg, mintha New York állam teljes munkaerejét eltiltanák az autózástól.

2021. április 15., 22:56

Szerző: Bloomberg

Nagy árat fizethetünk a home office elhagyásával. A nagyvárosok forgalmának visszaállását ugyanis a föld klímája is megérezheti. A Watershed Technology azt kutatta, hogy az otthoni és a hibrid munkavégzéssel mennyi széndioxid-kibocsátást spóroltak meg a munkahelyek – és közben mennyit nőtt a dolgozók saját kibocsátása.

“Sokan azt gondolják, hogy azzal védjük legjobban a környezetet, ha mindenki otthonról dolgozik, ameddig csak lehet” – írják. “A valóság ennél bonyolultabb. Az otthoni munkavégzés miatt módosult a károsanyag-kibocsátások térképe. Az energiából és az élelmiszerből származó szennyezés nem szűnt meg, csak átkerült a dolgozók otthonába a munkahelyükről – ami nem biztos, hogy jobb eredményhez vezet.”

A Watershed azért végezte a kutatást, hogy cégek számára segítsen felmérni, pontosan mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki – az irodák energiaköltségétől az ellátási lánc üzemanyag-felhasználásáig mindent számba vettek. “Lehetővé tesszük, hogy a cégek képet kapjanak a környezetre gyakorult hatásukról, hogy terveket készíthessenek annak mérsékelésére, és hogy számon tudják tartani haladásukat.”

Olyan óriáscégek is megígérték, hogy karbonsemlegesek lesznek 2050-re, mint a Facebook vagy a Google.

Viszont ezek az ígéretek csak a saját fenntartású irodákra vonatkoznak, a dolgozók otthonaira nem.

“Megmutatjuk a cégeknek, mennyi extra kibocsátást okoznak a home office vagy a különböző hibrid módszerek bevezetésével” – mondta Taylor Francis, a cég társalapítója és elnöke.

Magától értetődőnek tűnik, hogy ha csökkentjük a kötelező irodai szolgálat idejét, és ezáltal a napi ingázást, a cég kibocsátása is csökkenni fog. Az USA-ban a munkahelyre utazás és a hazajövetel összesen átlagosan egy óriáig tart a dolgozóknak. Az egyedül autózók – tehát a dolgozók nagy része – számára ez évente 3,2 tonna széndioxid-kibocsátást jelent fejenként. A Global Workplace Analytics korábban úgy becsülte, hogy ha minden arra vágyó amerikai polgár nekiállna home office-ban dolgozni a munkahét felében, akkor annyi üvegházhatású gáz kibocsátása szűnne meg, mintha New York állam teljes munkaerejét eltiltanák az autózástól.

Egy másik példa: ha egy 2000 főt foglalkoztató San Francisco-i cég heti két nap home office-t rendelne el, akkor annak kibocsátásai 13 százalékkal csökkennének.

“Ez elsőre nagyon jól hangzik” – mondta Francis. Azonban a kibocsátást több más tényező is befolyásolja:

  • Milyen messze laknak a munkahelytől a dolgozók?
  • Milyen gyakran költöznek el?
  • Ha feláll egy decentralizált munkaerő, nagyobb kibocsátása lehet a negyedéves értekezleteknek, amikre többen repülőgéppel érkeznének.

Mindez akár egy negyedév során megspórolt széndioxid-kibocsátást is újra eredeti terheléssé teheti. (A Watershed szerint ha évi öt repülőutat tesz meg kétezer dolgozó, az 8800 tonna szén-dioxidnak felel meg, vagy 2000 ember éves ételfogyasztásának.) Habár a cégek képesek megújuló energiákkal ellátni az irodákat, az otthon dolgozók kibocsátása felett nem rendelkezhetnek. Amennyiben pedig a tavalyi év adatait vesszük alapul, valószínű, hogy a home office még több energiafelhasználással járhat.

FRANCE-ECONOMY-HEALTH-VIRUS

Illusztráció: AFP | Christophe Archambault

A home office forradalma ezenfelül egy “belvárosi exodust” is elindíthat, amelynek során sokkal többen költözhetnek a nagyobb kibocsátású külvárosi területekre. Ennek pedig hosszabb távon is hatása lehet a bolygó klímájára: “Ha sokan költöznek a külvárosba, úgy tűnhet majd, hogy csökkennek a cégek kibocsátásai” – mondta Francis. “Viszont a világ összesített kibocsátása nőni fog.”

A már említett San Francisco-i iroda példájában a munkaerő fele-fele arányban dolgozik a külvárosból és a belvárosból – heti három nap járnak be az irodába. Ha a dolgozóknak még egy extra negyede átköltözne a külvárosba, már csak 7 százalékkal esne a cég széndioxid-kibocsátása 13 helyett. Az összesített kibocsátás viszont 4 százalékkal több lenne, mint korábban. Ha egy teljesen külvárosi munkaerő csak napi kétszer menne be az irodába, az összesített kibocsátás 9 százalékkal nőne, miközben a cég kibocsátása nem változna.

A földrajznak fontos szerepe van a kibocsátások elosztásában.

Amennyiben az autós utazás az alapértelmezett egy cég munkavállalóinak számára, az ingázás távolságának csökkentése lehet a legmegbízhatóbb megoldás a széndioxid-kibocsátás mérséklésére – ez még a home office-nál is hasznosabb lehet.

A távmunka mindenesetre akkor lehet jó megoldás, ha azt a foglalkoztató és a dolgozó is klímatudatosan valósítja meg. A Watershed szerint mérsékelni kell a repülőutak számát a meetingekre, pénzügyileg is támogatni kell, hogy a dolgozók tömegközlekedést használjanak.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Karancsi Rudolf)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |