| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/Az EU és India szorosabb együttműködésének előnyei

Nagyvilág Tegnap  

Az EU és India sok hasonló értéken osztozik és bizonyos szempontból ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe. Összefoglaltuk, hogyan fejlődhet tovább a kapcsolat.

Naplemente az elnöki rezidencia közelében, Rashtrapati Bhavan, Új-Delhi, India. ©AdobeStock/KT759
Naplemente az elnöki rezidencia közelében, Rashtrapati Bhavan, Új-Delhi, India. ©AdobeStock/KT759 

Körülbelül 4500 európai vállalkozás működik Indiában, melyek közvetve és közvetlenül 6 millió munkahelyet biztosítanak. A két nagyhatalom folyamatosan dolgozik a meglévő kapcsolataik elmélyítésén. Április 13-án a Parlament külügyi szakbizottsága például jelentést fogadott el az EU-India kapcsolatok javításának lehetőségeiről. Az EU-t és Indiát is együttműködésre szólították a képviselők a globális kihívásokkal szemben, valamint értékalapú kereskedelmi kapcsolatokat és szorosabb együttműködést szorgalmazzanak a Kereskedelmi Világszervezet reformja érdekében.

Május 8-án az EU és India vezetői csúcstalálkozót tartanak Portóban, hogy megvitassák az együttműködést.

Miért van szükség szorosabb EU-India kapcsolatra?


Mint a világ két legnagyobb demokráciája, az EU és India sok hasonló értéken osztozik, és ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, ilyen például az éghajlatváltozás. Együttműködésük azonban még nem használta ki a benne rejlő lehetőségeket.

Mi történt eddig?


Az EU és India 2004-ben stratégiai partnerséget írt alá, amelynek alapját képezik a közös értékek, valamint a szabályokon alapuló globális rend iránti elkötelezettség, amelynek középpontjában a multilateralizmus áll. 2020-ban az EU és India jóváhagyta a stratégiai partnerség 2025-ig tartó ütemtervét.

Gazdasági kapcsolatok


India a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő gazdasága. A Covid-19 járvány előtt bruttó hazai terméke körülbelül 6% -kal nőtt évente.

Az EU India legnagyobb, míg India az EU kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere. 2019-ben az EU az indiai kereskedelem 11,1% -át tette ki, éppen megelőzve az Egyesült Államokat és Kínát (10,7%).

Az EU világkereskedelemben betöltött helyzetéről itt írtunk bővebben.

A szorosabb kapcsolatok már eddig is hozzájárultak a kereskedelem és beruházások növekedéséhez. Az árukereskedelem például az elmúlt évtizedben 72% -kal nőtt, miközben az EU részesedése a külföldi befektetések beáramlásából ugyanebben az időszakban 8% -ról 18% -ra emelkedett. Ennek köszönhetően az EU vált a legnagyobb külföldi befektetővé Indiában.

Az uniós kereskedelmi megállapodásokról itt talál további információkat.

Harc az éghajlatváltozás ellen


Az EU-nak és Indiának, mint a világ harmadik és negyedik legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátójának közös érdeke fűződik az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a fenntartható gazdaságra való áttérés megkönnyítéséhez.

A demokrácia és az emberi jogok előmozdítása


A világ legnagyobb demokráciáiként hozzájárulhatnak az emberi jogok, a demokrácia és a nemek közti egyenlőség előmozdításához.

A külügyi szakbizottság által elfogadott jelentésben azonban a tagok aggodalmukat fejezték ki az indiai emberi jogi helyzetének romlása miatt, ide értve az indiai nők és kisebbségi csoportok helyzetét, valamint az Amnesty International indiai irodáinak bezárását.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 128 megnézve, 2 alkalommal mai nap |