< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Gondolatok a Dél- alföldi fogyasztóvédelmi migrációról!

| Mobile | RSS

Gondolatok a Dél- alföldi fogyasztóvédelmi migrációról!

2010. január 7. | 1 Hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem szilárd közösségben mindig értékalapú. A keretéhez tartozó családokat az tartja össze, hogy azonos vagy kompatibilis értékekért hajlandók közös erőfeszítéseket tenni, áldozatokat hozni. Ez az értékrend alapjában meghatározza a vásárlók identitását. A fogyasztóvédelemben is vannak nemzeti identitás érzelmű vásárlók, mint regionális, mind lokális rétegek is. A „felső” rétegekben elő vásárlók beékelődnek a nemzeti s a civilizációs rétegek közé, amit kulturális transzfernek nevezünk! A kulturális transzfer hozzájárul a fogyasztóvédelemi törvény előmeneteléhez, ha az integráció alapját képezi, s közben a modernizáció eszközévé válhat. A technológiai transzfer, eszköz lehet a tudatos fogyasztó céljainak megvalósításában. A magas fokú fogyasztóvédelmi ismeretekkel rendelkező vásárló képes migrációt létrehozni anyagi, kulturális – gazdasági szempontból is. Kormányunk kiemelten törekszik a társadalmi fogyasztóvédelmi szerkezet (ek) uniformalizálására, másrészt, a fogyasztóvédelmi törvény megalkotása egy új színes világot, tudást nyit meg az EU kék egén, érvényesítve, a magyar s a helyi szokásokat. A fogyasztói nemzettudat – régiónként – tartósabb, mint ahogy a politikai elit gondolta. A színes vásárlói értékrend identitásjellemzői szerették volna, ha a törvények a rendszerváltás után, a népszámlálást követően a felszínre kerülnek! A nemzeti fogyasztóvédelmi identitás folyamatosan ki dugja a fejét a zajos felszín alól, mint releváns gazdaságformáló tényező. Sajnos országunk nagy gondja a népesség fogyása! A regionális fejlettség igencsak egyenetlen, valamint a lakosság többsége a „fejletlen” vidéken él, ahol a munkaerőhiány, a munkanélküliség, a belső családi migráció nem töltheti be a régiók kiemelkedően fontos szerepét.

A fogyasztóvédelem modernizációja akkor lehet fájdalommentes, ha nem kell érte menni, migrációs távolságot leküzdeni! A legnagyobb kihívás? – mikor a család kiszakad – falu – a hagyományos kereskedelem vonzáskörzetből.

A vásárlók értesítették Fogyasztóvédelmi Egyesületünket, hogy a Németországból érkező bébiételekben üvegdarabok találhatók! Ezt az információt a vidéki rokonaik közölték a családokkal. Kértük a bejelentőket, e tényt rögvest jelezzék a szakhatóságok felé, aminek megadtuk az elérhetőségeiket.

Más. A Viktória Optika Kft Kistelek Kossuth u. 20/a vezetője – Szél Viktória – levelet írt fogyasztóvédelmi egyesületünknek, amelyben tájékoztat, hogy az üzlet részére titánkeretet rendelt. Idézet a levélből „Elméletileg ez az anyag semmilyen irritációt nem okozhat, mégis problémák adódtak. A vevőt kárpótoltam, kicseréltem a szemüvegkeretét másikra”. Magánemberként arra kért, hogy az Ő költségére vizsgáltassuk be a keret anyagának összetételét, s tájékoztassuk az eredményről őt és az olvasóinkat. Ez nem semmi! Más. Folytattuk a Dél- alföldi régió piacainak (lokális—nagybani) „ellenőrzését”, az őstermelők nyugtaadási kötelezettségét! Számtalan fogyasztó jelezte, hogy a Sándorfalva piacán az „őstermelők” nyugtát nem adnak! Csongrád jogerősen beszüntetett piacán továbbra is értékesítenek! Dinnyéket, káposztát lékelik, vágják szeletelik! Egyes „őstermelők” több asztalra pakolnak, ezzel is megakadályozva a kiskertekben termelt zöldségek-gyümölcsök eladását! Nyugtaadási kötelezettség… Adózás…? Nyíltan, agresszívan szembeszállnak a piac törvényes működési szabályait betartani akarókkal – felügyelőikkel – szemben!

A 2008.évi XLVII. törvény a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat alkalmazásáról, betartatásáról szólna! A fogyasztó a bejelentése mellett beírhat a panaszkönyvbe s jegyzőkönyvet vetethet fel! – amire 30 napon belül érdemben reagálni kell…  Továbbá, ilyen esetekben a panaszt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is jelezni kell, ha a jogsértés nagyobb fogyasztói kört érint.

Hogyan csökkenthető a fogyasztóvédelmi jogsértések elleni stressz!

1, Mindennap add meg a testednek a pihenést, amire szüksége van! 2, Legyenek ésszerűek az étkezési szokásaid. Ne egyél túl sokat!

3, Végezz rendszeres és megfelelő testmozgást; – próbáld ki a napi kerékpározást.

4, Ha valami aggaszt, vagy bánt, beszélj róla egy közeli barátodnak. 5, Töltsd több időt a családoddal.

6, Oszt meg a családod tagjaival a házimunkádat.

7, Tartsd tiszteletben a saját fizikai s érzelmi korlátaidat. 8, Reális célokat tűzz ki magad elé, ne légy maximalista!

9, Légy állandóan rendezett. Állíts fel egy kiegyensúlyozott, ésszerű időtervet.

10, Szakíts némi időt magadra.
-oil-

Leave a Reply 2864 megnézve, 3 alkalommal mai nap |