< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Fogyasztóvédelem, mint katalizátor

| Mobile | RSS

Fogyasztóvédelem, mint katalizátor

2010. május 20. | 1 Hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A gazdaságpolitikusok körében elterjedt az a vélekedés, hogy a fogyasztóvédelem egy ártatlan katalizátor, ami segítheti a bevételek s a kiadások egyensúlyát! A nyolcvanas években a fejlett országoknál szárnyalt a fogyasztóvédelem, bizonyítva, korántsem ártatlan jelenségről van szó. Tehát, a honi fogyasztóvédelemnek lassabb a növekedési következménye? Miért? Mert nehezebb előre tervezni, nyurga a finanszírozási költség, és válságos a termelői beruházás. Attól féltek a mi politikusaink, ha az emberek együtt tudnak élni egy erős fogyasztóvédelemmel, később senki sem igényli az alacsony fogyasztóvédelmi elvárásokat? Talán beragadnak a várakozások, ami a jogsértéseket lokalizálhatja…

Ez korántsem jelentheti a fogyasztóvédelem csőlátását! A kereskedelem a vendéglátás, a szállodaipar… stb. mind az egyensúlyi megfontolások marginális hálójában vergődik. A fogyasztóvédelmi elvárások parkírozásával a gazdaság rugalmasabbá válik, valamint kisebb költséggel járhat. Az egyensúly s a növekedés szemszögéből vizsgálva nem voltak hiába valók az erőfeszítések! A folyamatos ellenőrzések visszaszorították a vásárlók becsapását, az élelmiszerbiztonság ellen vétkezőket, a lejárt élelmiszerek átcsomagolását, a romlott tőkehúsok forgalomba helyezését… stb. Ezek a tények az adóemelés, az ártámogatások leépítése végett kerültek az élbolyba. A magas árak miatt a lakosság egyszerűen eladósodott!

A hatósági áremelkedésekről már nem is beszélve! A VPOP – k sikerült megtörnie a feketézők folyamatos rohamát (gratulálok)! A várakozás lassú percei kikészítették a csalók idegeit! A magyar fogyasztóvédelem 2005 – l kezdett erősödni, amikor a külső forrásbevonás segítségével az államháztartás és a lakosság aránya is növekedett.
-oil-

Leave a Reply 1401 megnézve, 2 alkalommal mai nap |