< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Csemegézés ingyen az erdőből.

| Mobile | RSS

Csemegézés ingyen az erdőből.

2010. július 27. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Európa északi országaiban sok család szívesen kirándul az erdőbe, hogy vadon termő bogyókat szedjen! Finnországban az erdők szerelmesei abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ott mindenkinek jogában áll szabadon járni, kelni a természetben, még olyan erdőben is, ami magánterület, feltéve, ha nem okoz benne kárt, vagy nem megy túl közel senkinek a házához. Ez a jog nincs törvénybe foglalva, de régi skandináv szokás, hagyomány, hogy az ember gyakorlatilag bárhol szedhet vadvirágokat, gombát s bogyókat. Finnországban mintegy 50 erdei bogyó –faj honos, s a legtöbbjük ehető! A három, legelterjedtebb a fekete áfonya, a törpe szeder s a vörös áfonya. A különböző színű – ízű bogyók változatossá teszik étrendünket.  Egyébként, nagyon egészségesek. Továbbá, a bogyók rostosak, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet, csökkenteni a koleszterinszintet! Flavonoidokat, vagyis fenolvegyületeket is tartalmaz, melyekről úgy hiszik, javítják az egészségügyi állapotunkat! Legtöbb ember azért megy az erdőben, mert ott kellemes csend s nyugalom van, s friss levegő! Ki lehet szellőztetni az agyunkat a sok munkahelyi stressz után. Elmélkedésre, s a családi nagybeszélgetésekre is alkalmas. A gyümölcsöknek akkor legjobb az ízük, s a legnagyobb a tápértékük, ha nemrég szedték őket frissen, azonban nem állnak el sokáig. A család télen szeretné élvezni az ízüket, bizony tartósítani kell őket! Régen az emberek pincében tárolták, de ma már mélyhűtőben tartják, s gyümölcsleveket készítenek belőlük. Micsoda élmény télen, hidegben, előszedni a befőttesüvegekbe zárt nyarat, s visszaidézni, az erdőben töltött délutánokat… Sokféleképpen fogyasztják. Reggelire pompás eledel joghurttal, müzlivel, zabkásával. Azonban finom desszertekhez, süteményekkel is! A belőlük készített püré, dzsem, pedig színpompás kiegészítője különféle ételeknek. Többen a helyi üzletekben vásárolják az erdei gyümölcsöket. De képzeld el, hogy egy szép tiszta napon az erdőben vagy, friss levegőt szippantasz, élvezed a békét s nyugalmat, közben élénkszínű bogyók után kutatsz. Nem is olyan rossz ötlet így szerezni csemegét, ráadásul ingyen!

Fekete Áfonya: Ebből a népszerű édes bogyóból gyakran készítenek mártást, pudingot, lekvárt vagy gyümölcslevet. Számtalan süteményhez is felhasználják, például az áfonyás pitéhez. A friss fekete áfonya különösen tejjel hallatlanul finom. Azonban ne próbáld a csemegét titokban enni, mivel nagy valószínűséggel kékre festi a szádat. Emiatt pletykabogyónak is nevezik.

Törpe szeder: Félreeső helyeken nő, például mocsaras területeken! Finnországban inkább északon fordul elő. A, s C vitaminban rendkívül gazdag törpeszeder lédús és tápláló. Háromszor-, négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Igen értékes. A mocsár aranyának is hívják! Százféle desszert ízét bolondítják meg, s finom likőr is készül belőlük.

Vörös Áfonya: Közeli rokona a tőzegáfonyának. Rendkívül népszerű Finnországban, Svédországban. A vörös áfonya – püré vagy dzsem üdítő kiegészítője a vacsorának. Ez az élénkpiros bogyót mártáshoz, pudinghoz, gyümölcsléhez s süteményekhez is használhatják. Nem romlik meg túl hamar, mivel természetesen savakat tartalmaz. Magas savtartalma miatt jellegzetesen fanyar íze van

Vadbogyókat szedni nem kellemes élmény, de hasznos elfoglaltság, ám nem minden nehézségtől mentes. Szedegetés közben bosszantó rovarok raja vesz körül! pl, szúnyog s bögöly. A lakatlan helyeken való túrázás nehézségekkel járhat, főleg ott, ahol mocsaras a vidék, ami szilárd talajnak tűnik, később kiderül, ingovány!! A bogyószedés igencsak fáradságos tud lenni. Ha hosszú órákon át, hajolgatsz, guggolsz, bizony megérzi a hátad, lábad. Megtalálni sem könnyű a bogyókat. Hosszan tartó türelmes keresgélésbe telik, hogy egy jó lelőhelyre találj…

Leave a Reply 2237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |