< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Korai fogyasztóvédelem a Temzén, avagy, Anglia páratlan öröksége

| Mobile | RSS

Korai fogyasztóvédelem a Temzén, avagy, Anglia páratlan öröksége

2010. augusztus 15. | 1 Hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A Római csapatok elsőként Julius Caesar vezetésével szállták meg Angliát i.e. 55 körül. Caesar volt az, aki elnevezte a londoni folyót Tamesisnek! De az ország elfoglalása 90 évvel később Claudius császárra maradt! A következő négy évszázad folyamán kiterjesztették, elismertették a világgal a kereskedelmi – fogyasztóvédelmi rendszerüket! Ez által dinamikussá vált a hazai- provinciális kereskedelem. Később hozzá rendelték a koreografált beszámolási – ellenőrzési munkatervüket, (fogyasztóvédelmi ellenőrzésekből származó adó, sarc beszolgáltatás) ami meghatározta a luxuscikkek importálását a földközi – tenger térségéből!! Anglián belül is a Temzén szállították a különböző országokból, tartományokból érkező árucikkeket!! A helyi kereskedőket kötelezték – fejvesztés terhe mellett – a fogyasztóvédelmi törvények betartására! Idő előtti fogyasztóvédelem fejlődése a birodalom összeomlást követően (i.e. 410) megszűnt! Ezért a termékek minőségi romlása, a járványok terjedése, valamint az árak folyamatos emelkedése miatt, a temzei kereskedelem, hanyatlásnak indult!

A XI. században a normann Hódító Vilmos megszállta Angliát, 1066- n és Westminsterben királlyá koronázták a hívei. Első nagyszabású tervei közt szerepelt, a római légiók által épített városfal – on belüli Tower megépítése, ami Anglia kereskedelmi élet irányítására, kiterjesztésére szolgált. London fogyasztóvédelme virágzásnak indult! A kamaszodó jólétért a lakosság lélekszáma elérte a 30. 000 főt! 1209- n befejeződött egy 300 éve tartó munka. Milyen munka? A Temze két partját összekötő kőhíd építése!! Érdekességként: – a hídra üzletek, házak, sőt még kápolna is épült! A vámszedők, a fogyasztóvédelmi előírásokat kegyetlenül betartatták a pornéppel. Hisz az ebből származó bevétel a királyi kincstárat gyarapította. Földnélküli János angol király (1167-1216) Windsor mellett, a Temze partján pecsételte le a híres Magna Chartát. 1215 – n, ami nemcsak társadalmi – politikai, hanem a szabad kereskedelmi (fogyasztóvédelmi) törvényekben biztosította a helyi kereskedők jogait, kiváltságait, s adófizetési kötelezettségeiket. A királyi fogyasztóvédelmi szerződés lényegében meghozta az ország, s a gazdaság fellendülését a Temzén! Egyre szélesedett a vásárlóközönség jogainak védelme. Pl, kétszáz évvel ezelőtt a Temzén 600 vízi jármú szállította a holmit, azonban az is előfordult, hogy 1700 vitorlás horgonyzott a kikötőben, hogy lepakolhassa a rakományt. A bűnözési hullám elterjedt. Miért? Mert a rossz, rothadt minőségű portékát ott hagyták a folyó partján a várakozó hajók!! Csempészek – korai feketézők – kis csónakjai lepték el a kikötőt. Ez okból Londonban megalakították – a világon elsőként – a vízirendőrséget, segítségként melléjük rendelték a királyi fogyasztóvédelmi revizorokat. Később, közösen ellenőrizték a csempészeket! (korai VPOP) Végül stabilizálódott az áruforgalom, a fogyasztóvédelem, amely végezetül a dokkrendszerek kialakulásához vezetett! Három évszámot kell megemlíteni 1880, a London dokk, a Nyugati, Kelet – indiai dokkok voltak az elsők, majd a Royál Victoria dokk következett 1855, és párja a Royal Albert dokk.

Érdekességként: 1840 – n két mérnök – Marc I és Isambard K. Brunel apa s fia- megépítette az első víz alatti alagutat, mely összekötötte a Temze két partját! Az alagút 459 méter hosszú. És mai napig használatban van! 1894 – n befejeződött a napjainkban turistalátványosságnak számító Tower híd építése. 1921 – n elkészült az utolsó dokk is, melyet V. György királyról neveztek el.
-oil-

Leave a Reply 3947 megnézve, 1 alkalommal mai nap |