| Mobile | RSS

A nőiesség jelképe a rózsa…

A rózsa évszázadok óta magával ragadja az ember képzeletét. Költőket, írókat, művészeket gyakran megihleti a kéjkapujának felismerése, a rózsa szirmainak elhelyezkedése! Shakespeare is magasztalta a Rómeó és Júlia című drámájának híres vers sorában: „MI rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos”.

A rózsának köszönhetően új barátságok alakulnak s erősödnek meg, feszült kapcsolatok helyreállnak, s a sok beteg a rózsa látványától lelkierőre kap! Mindezek mellett a rózsának kiemelkedő gazdasági értéke van. Sok országban, ahol az éghajlati viszonyok kedveznek a virágtermesztésnek, a rózsa az egyik devizaforrásuk. A legtöbb ember virágüzletben vagy szupermarketben vásárolja a rózsát, a szenvedélyek – érzelmek királynőjét. Ezeket a virágokat kereskedelmi céllal hatalmas kertészetekben termesztik. Sokkal több odafigyelést igényel, mint azok a rózsák, melyek az ember saját kertjében pompázik. Az eladásra szánt erotikát gondosan kialakított, fóliaborítású melegházak miatt könnyen felismerhetők a kereskedelmi céllal létrehozott rózsakertészetekben! A frissen beoltott rózsák sokkal érzékenyebbek, s védeni kell őket az időjárás viszontagságaitól. A nagyobb esőzés, szél, vagy közvetlen sugárzás több kárt okozhat bennük. Lelkileg megtörik a nőiesség eszményképe? Az állandó hőmérséklet fenntartásához szükséges, hogy a hűvös levegő könnyen beáramoljon a melegházba, s a melegebb levegő pedig távozzon. A melegházakban a fiatal virágok sorokba vannak ültetve, növekedésük különböző szakaszainak megfelelően.

Hogyan jutnak tápanyaghoz a növények? Nem szokványos talajba ültetik őket! Szívesen használnak a termelők olyan kőzetet, amely mentes a talajban eredő betegségektől. A növényeket csepegtető eljárással öntözik. Vékony műanyag csöveket vezetnek a virágágyhoz, hogy jól szabályozott mennyiségben lássák el vízzel, tápanyaggal. A szakszerű gondozás ellenére a rózsákat számos betegség megfertőzheti. A legtöbb bajért, a gombák a felellősek, közülük is a rózsalisztharmat s a botritiszes betegséget okozó gombák, melyek a növények szárait s leveleit támadják meg. Létfontosságú, hogy a virágot reggel, vagy késő délután vágják, mikor a páratartalom magas, ezért lassabban hervad. A leszedett virágokat hűtőkamrába viszik előhűteni. Ezzel azt biztosítják, hogy a rózsák hosszabb ideig maradjanak frissek. A virágokra egy következő fontos folyamat vár, az osztályozás. Különválogatják őket színük, méretük szerint. A csomagolást a vásárlók igényeinek megfelelően végzik. Végül a virágok készen állnak az eladásra.

A rózsa hosszú utat tett meg idáig, ám úgy tűnik, hogy ez az út még nem ért véget – mondja Pista bácsi a kertészmérnök barátom. A nemesítés, a termesztés számos új eljárása lett összesítve ebben az iparágban. Nem sok olyan virág van, mely annyi szín árnyalatot tud produkálni, mint a rózsa! – Neked melyik szín imponál leginkább? – kérdez az öreg barátom, fehér, sárga, rózsaszín, bíborvörös, vagy gesztenyebarna? De már válaszol is a feltett kérdésre. Ezek legtöbbje különféle keresztezési eljárások eredménye. Például, tudtad azt, hogy bár az emberek beszélnek a „vörös” rózsákról”, pedig vörös színűek eredetileg nem is léteztek a rózsák családjában! Ebből a növénycsaládból hiányzik a vörös pigmenthez szükséges gén! A halványpiros szín193O táján egy génmutáció során jött létre, mely végül a mai rózsák élénkvörös színéhez vezetett el.

Egy szín hosszú ideig hiányzott a rózsák összes változatából, a kék! A rózsák családjában természetesen nincs meg ez a gén, a delfinidin, amelyik kék színt hozna létre. Ám egy ausztrál s egy japán cég többéves közös kutatómunkát végzett, s 2OO4-ben géntechnológiával létrehozták a „kék” rózsát! Egy még kékebb árnyalat létrehozásához azonban tovább kell kísérletezni. Pista bátyám nagyot szusszant, majd büszkén nézett rám. A szeme invitált,.– na, kérdezel még– s hátba veregetett, belékarolt, és a kertészetének szegletében ittunk egy pohár bort….

Leave a Reply 4257 megnézve, 2 alkalommal mai nap |