< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Schmitt Pál az EP elnökével tárgyalt Budapesten

| Mobile | RSS

Schmitt Pál az EP elnökével tárgyalt Budapesten

2010. október 23. | 1 Hozzászólás | Közélet

Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton a Sándor-palotában fogadta Jerzy Buzeket, az Európai Parlament (EP) elnökét, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott a magyar fővárosba. A találkozón egyebek közt szóba került a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülés, az alkotmánymódosítás, valamint a vörösiszap katasztrófa témaköre – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

Az Országgyűlés által megkezdett alkotmánymódosítási folyamatról szólva Schmitt Pál köztársasági elnök a találkozón kifejtette: javaslatot tett a kereszténységre történő közvetlen utalásra, a Szent Korona, illetve az anyanyelv, a család, az élethosszig tartó tanulás, valamint a sport és egészség alkotmányban történő megjelenítésére.

Jerzy Buzek mindezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: fontos, hogy az alapszerződés összhangban legyen a társadalmi változásokkal, a reformok pedig a haladás nélkülözhetetlen eszközei, miként azt az Európai Unió története is mutatja.

A honlap szerint a magyar EU-elnökséggel kapcsolatban Jerzy Buzek emlékeztetett a soros elnökségi szerep kiemelt fontosságára, amely véleménye szerint a Lisszaboni Szerződés életbe lépése után is az egyik legfontosabb intézmény. Hangsúlyozta az Európai Parlament döntéshozatali szerepének jelentős megnövekedését, és úgy fogalmazott: míg az Európai Parlament az Európai Unió alsóháza, a soros elnökséget betöltő tagállam által irányított tanács a felsőház szerepét tölti be, így szoros együttműködésre van szükség e két intézmény között.

Mint írják, Jerzy Buzek javaslatot tett az európai polgárok integrációjának kérdését vizsgáló közös parlamenti találkozóra, mely a kontinensen élő kisebbségek, a bevándorlók, illetve a szabad letelepedés lehetőségével élve más tagállamban letelepedő európaiak társadalmi beilleszkedését tekintené át. A magyar államfő ezzel összefüggésben megemlítette, hogy az Országgyűlés a nyugat-balkáni országok európai integrációjával kapcsolatban kezdeményezett közös parlamenti találkozót, amely kiegészíthető lenne a társadalmi integráció témájával.

A találkozón mindketten hangsúlyozták az európai azonosságtudat és értékrend előtérbe helyezésének fontosságát. Schmitt Pál úgy fogalmazott: az Európai Uniónak a közös érdekek mellett a közös értékekért is ki kellene állnia, és úgy vélekedett, az egységes pénzügyi vagy gazdasági szabályozás mellett kevés szó esik az európai nemzetek lelki összetartozásáról.

A tájékoztató szerint Jerzy Buzek kifejezte a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival való együttérzését, és részvétét az áldozatok családjaival. Mint az EP elnöke elmondta, a magyarországi tragédia következtében az Európai Parlamentben felülvizsgálják annak lehetőségét, hogy az EU szolidaritási alapját ne csupán természeti, hanem ipari katasztrófák esetén is igénybe lehessen venni. Schmitt Pál javasolta, hogy a megelőzés szándékával az EU mérje fel a területén lévő potenciális veszélyforrásokat, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő – olvasható a honlapon.

(MTI)

Leave a Reply 1476 megnézve, 1 alkalommal mai nap |