< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az EU sürgeti Iránt, hogy válaszoljon a tárgyalási ajánlatra

| Mobile | RSS

Az EU sürgeti Iránt, hogy válaszoljon a tárgyalási ajánlatra

Az Európai Unió pénteken sürgette Iránt, hogy a következő napokban adjon választ ajánlatára a perzsa ország nukleáris programjával foglalkozó párbeszéd újrafelvételéről. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton a múlt héten javasolta, hogy Teherán és az EU tárgyalóküldöttsége november közepén folytasson háromnapos tárgyalássorozatot a témáról. A médián keresztül Irán ugyan jelezte, hogy üdvözli az uniós kezdeményezést, de hivatalosan még nem adott rá választ – mondta el az uniós “külügyminiszter” szóvivője Brüsszelben. Hozzátette: Ashton arra vár, hogy a másik fél hivatalosan és pozitívan reagáljon, és el tudja kezdeni a találkozó szervezését.
A főképviselő ezért pénteken újabb levelet intézett az iráni hatóságokhoz. Ebben jelezte azt is, hogy rajta kívül a Teheránnal tárgyaló nagyhatalmak (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) képviselői is jelen lennének a november 15-én kezdődő egyeztetésen.

Teherán azt állítja, hogy urándúsító programja kizárólag békés célokat szolgál. Nyugaton viszont tartja magát a gyanú, hogy a program keretében atomfegyver-fejlesztés is folyik.

Tavaly október óta nem tartottak ilyen magas szintű megbeszélést Irán és a nyugati hatalmak között.

(MTI)

Leave a Reply 881 megnézve, 3 alkalommal mai nap |