< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A munkáltatók 45 százaléka tervez béremelést jövőre

| Mobile | RSS

A munkáltatók 45 százaléka tervez béremelést jövőre

2010. október 27. | hozzászólás | Közélet

Jövőre a munkáltatók 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést, míg tavaly csak 37 százalék tervezett átlagosan valamivel nagyobb, 5,2 százalékos emelést – derül ki a DGS Global Research Bértervezés 2011 című felméréséből, amelynek eredményeit kedden juttatta el az MTI-nek. A kutatásban több mint 500 munkáltató vett részt, amelyek teljes munkaidőben több mint 342.000 munkavállalót foglalkoztatnak. Dara Péter, a DGS elnöke a további eredményeket ismertetve az MTI-nek elmondta: a megkérdezett munkáltatók 31 százaléka nem számol fizetésemeléssel, 2 százalékuk pedig valószínűleg csökkenti majd dolgozóinak bérét, átlagosan 9 százalékkal.

Kattintson a hirdetésre!

Hozzátette: a megkérdezett munkáltatók 11 százaléka azért fagyasztja be a béreket jövőre, mert az idén már emelt, 20 százalék ugyanakkor már 2010-ben sem növelte a munkavállalók bérét, és 2011-ben sem tervezi. A felmérés több munkakörben vizsgálja a cégek béremelési terveit, így a felső- és középvezetőknél, a kereskedelmi munkaköröket betöltőknél, a diplomás szakembereknél, az ügyviteli munkaköröket betöltőknél és a fizikai munkakörökben dolgozóknál.

A Bértervezés 2011 eredményeiből kiderül, hogy a munkáltatók a fizikai munkavállalókat kiemelten preferálják a 2011-es béremelések során – hívta fel a figyelmet Dara Péter. Kifejtette: a fizikai munkakörökben foglalkoztatottak bérét a vállalkozások 51 százaléka emelni tervezi jövőre, és a felmérésben szereplő munkakörök közül itt a legalacsonyabb, 16 százalékos a tartós bérbefagyasztás aránya. A béremelés tervezett átlagos nagysága itt 4,66 százalék.

A felmérésben résztvevő vállalkozások 40 százaléka tervezi, hogy emeli a felsővezetők bérét 2011-ben. Tavaly – amikor a felsővezetők egyértelműen vesztesei voltak a recessziónak, valamint az egyes vezetőknek kifizetett irreálisan magas juttatások miatt kialakult közhangulatnak – még csak 33 százalék nyilatkozott így. A válaszadók 21 százaléka 2010 után továbbra is befagyasztja topmenedzserei munkabérét, ez az arány a tavalyi felméréshez eredményéhez viszonyítva azonban lényegesen, 40 százalékkal alacsonyabb. A bércsökkenést tervező cégek aránya is a felére csökkent.

A munkáltatók átlagosan 44 százaléka, – vagyis tavalyhoz képest 6 százalékkal több cég – tervez béremelést a középvezetőknél, és 35 százalékkal kevesebben, 20 százalékuk számol tartósan a bérek befagyasztásával. A középvezetők bérének emelését a többségi külföldi tulajdonban levő munkáltatók 60 százaléka tervezi, míg a bérek befagyasztása mellett 10 százalékuk döntött. A többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások esetében az arány 27 százalék, illetve 22 százalék, vagyis a magyar tulajdonú vállalkozások jóval óvatosabbak a béremelési tervek szempontjából.

(MTI)

Leave a Reply 1778 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: