< Böngészés > Főoldal / Riport / Blog article: Harc az ivászat ellen.

| Mobile | RSS

Harc az ivászat ellen.

2010. november 1. | hozzászólás | Riport

Várhatók akciók a fiatalok túlzott alkoholfogyasztása ellen? A drog után a legveszélyesebb „kábítószer” az alkohol! Mértéktelen fogyasztása nem csak az egészségünkre, hanem a szellemi leépülésünk hathatos fegyvere is. A lányok – fiúk divatból, bánatból, örömből, kivagyiságból, csak azért is… stb. isznak.  A sör, a borfogyasztását „parasztinak” tartják. Majmolják a nyugati fiatalság ivászati, szexuális, bulizási szokásaikat. Drog, cigaretta, alkohol nélkül már nem is érzik jól magukat? A kábultan való gépkocsivezetés erény, törvényt sérteni divat, dolgozni szégyen!

Elmentem a szegedi Sing Singbe, hogy beszélgessek a fiatalokkal, s meggyőződjem a „kulturális” szokásaikkal, a divatos alkohol fogyasztás menüsoraival, a szex nyilvánosságával…

A 16 éves Margit egy este akár 2 – 3 liter nylonos bort is elfogyaszt, méghozzá hetente több alkalommal is! Kérdésemre elmondta, – így érzi jól magát, mivel felszabadul, a gátlásai megszűnnek, (mellei miatt) s jobban megy a szex. A fiúk nem szeretnek udvarolni, csak a gyors – orális – szex hívei!! Ha nem innék, nem is szeszelnék, ezáltal unalmas lenne az életem! Az ivás, s az azt követő szex, a korosztályunk kultúrájának egyik meghatározó része. Ez úgy is mondható, indián rituálé!?

Korosztályuk harmada hetente többször fogyaszt alkoholt. Az egy, két évvel idősebbek 70% – a rendszeresen iszik. A 11- 15 évesek is keményen isznak a discoban. A zene, a ritmus a lüktetés, s drog… tudják? Magyarországon a fiatalok 20% – a gyakorta fogyaszt alkoholt. A drog s az ivászat elleni reklámok a 13 – 22 éveseket szólítja meg, míg az idősebb korosztály otthon kortyolgatja a töményt, a nylonos borokat. A napi egy korsó sör, egy feles, 3 deci bor elfogyasztása még nem jelenti azt, hogy alkoholista lenne a zenét, a bulit kedvelő magyar fiatalok többsége. Ám az is igaz, – segítségre, tanácsra szorulnak ezen a területen. A szülők elnézik, szégyellik gyermekeik kalandozásait a kocsmákban!  De tenni ellene… sőt, azt is mondhatnám, a közvélemény elfogadja a fiatalok látványát, ezekben, a műintézményekben. A felmérések alapján a kocsmai „bútordarabok” átlagos heti adagja 11 egységnyi ital, ami éves szinten 6 liter szexnek felel meg! Az ebből származó adóbevétel kétszer annyi, mint a fogyasztás? Konzekvencia, egy magyar állampolgár 11, 3 liternyi szext iszik évente! A tivornya elleni reklámok, véleményem szerint csak növelik az ivók létszámát. Senki nem veszi komolyan ezeket, a figyelemfelkeltő eszközöket. Sikk inni, sikk részegnek lenni, sikk részegen szerelmeskedni… másként nem megy?

A hazai kereskedelmi láncokban olcsón beszerezhető a pia. Mielőtt elmennének a discoba, bevásárolnak, majd a környező parkokban, utcákon beszopálják az indítót, ahogy ők nevezik. Kellő hangulatban érkeznek az ütem világába. Ez az energia bátorságot, keménységet, kivagyiságot engedélyez számukra! Nemcsak a fiúknál, a lányoknál is megfigyelhetők ezek az anomáliák. Egyesek azért isznak, nehogy már lenézzék a társaik. Egy csapat vagyunk, szól a zenei szlogen! A gátlások, elillanása kiengedi a palackból az emocionális tartalom, – ide akarok tartozni részét.

Mindenki tudja, a cigaretta, az alkohol, a kávé óriási bevételeket eredményez a büdzsének. Ellenben, a családi kasszát lemeríti, amit az állam időnként szociális segélyekkel próbálná egyensúlyban tartani! A rendszeres alkoholfogyasztás miatt több fiatal szorul orvosi segítségre. Számuk egyre csak növekszik. A szinglinők körében s divattá vált a hosszú hétvége alkohol mámorban! Az egy éjszakás kalandokra már nem is emlékszenek… A stresszre hivatkozók csapata – vö Mónika show –  erősíti az alkoholfogyasztók társadalmát. Ebben a küzdelemben a nemek harcát a 30 – 45 év közötti nők nyerték. Lassan jobban bírják a lilaköd kialakulását, elvonulását. Szinte versenyt isznak az alkalmi ismerőseikkel! Borban vigad a magyar! Az alkoholfüggőség s az ebből kialakuló betegség miatt – 1 millió ember – 185 ezer ember kerül évente sérülés miatt korházba, ami az államnak majdnem kettő milliárd forintjába kerül! A májbetegségben elhunytak száma is jelentős Magyarországon. Az orvosi kezelések költsége több milliárdba kerül az államnak. Az ittasan elkövetett bűncselekményekről már nem is beszélve. A fiatal bűnözők egyharmada hetente többször a pohár fenekét tanulmányozza. Az erőszakos bűncselekmények elkövetése a 18 – 24 éves korosztály köreiből kerülhet ki. A családon belüli erőszakért a munkanélküliség, de főleg az ivászat tehető felelőssé.
-oil-

Leave a Reply 1874 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: