< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az S&P megerősíti a magyar adósosztályzatot

| Mobile | RSS

Az S&P megerősíti a magyar adósosztályzatot

Megerősítette szerdán Magyarország adósosztályzatait a Standard & Poor’s hitelminősítő, változatlan negatív kilátással. A cég közölte ugyanakkor, hogy véleménye szerint a magyar államháztartási hiány csökkentésére tervezett kormányzati intézkedések “nem javítják” a közfinanszírozási helyzet fenntarthatóságát. Az S&P a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot “BBB mínusz” szinten tartja nyilván, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ha a cég innen leminősítette volna a magyar besorolást, Magyarország ennél a hitelminősítőnél nem befektetésre ajánlott, spekulatív – vagyis “bóvli” – devizaadós-kategóriába került volna át.
Londoni elemzők változatlanul valószínűsítik, hogy a költségvetési tervek bejelentése nyomán valamelyik hitelminősítő rontani fogja a magyar adósbesorolásokat, de az eddigi előrejelzések az S&P osztályzatrontását nevezték a legkevésbé valószínűnek, éppen azért, mert ennél a cégnél a magyar besorolás épp a befektetői és a spekulatív sávok határán van.

Az RBC Capital Markets befektetési társaság éppen szerdai londoni helyzetértékelésében fejtette ki azt a véleményét, hogy “nehéz lenne igazolni” Magyarország átsorolását a bóvli adóskategóriába, mivel a magyar költségvetési helyzet “gyakorlatilag az összes többi EU-tagállaménál jobb”.

MTI

Leave a Reply 1153 megnézve, 2 alkalommal mai nap |