< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Biszku Béla elleni feljelentést

| Mobile | RSS

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Biszku Béla elleni feljelentést

2010. november 3. | hozzászólás | Közélet

Elutasította a Fővárosi Főügyészség azt a feljelentést, amelyet Biszku Béla egykori belügyminiszter és társai ellen tettek emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közleményében azt írta, a feljelentő beadványában azt kérte, hogy rendeljenek el nyomozást az “1956-os megtorlásokat irányító személyek”, köztük B. Béla akkori belügyminiszter ellen. A szóvivő rámutatott: a hazai jog rendelkezése szerint a feljelentésben megjelölt cselekményt az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni. Ennek rendelkezései szerint azonban e bűncselekmény miatt – elévülés okán – eljárás már nem indítható.
Az ügyészi határozat indokolásában kifejtik továbbá, hogy “a feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők a vonatkozó nemzetközi dokumentumok szerint emberiség elleni bűntettnek, így a feljelentett személyek nemzetközi szokásjog alapján történő felelősségre vonására nincs lehetőség” – áll a közleményben.
Más bűntettre hivatkozva augusztus 6-án a Jobbik is feljelentette Biszku Bélát, a Kádár-rendszer 1957 és 1961 közötti belügyminiszterét, az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkárát. Véleményük szerint “Biszku Béla bűncselekményt követett el azzal, hogy a Duna Televízióban ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, valamint igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós büntetőeljárásokat, így a meghozott halálos ítéleteket is”.
Szilágyi György, a párt politikusa akkor sajtótájékoztatón azt mondta: a büntető törvénykönyv alapján az, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezután az egykori belügyminiszter televíziós nyilatkozata miatt, illetve a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanújával elrendelte a nyomozást.

MTI

Leave a Reply 1331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: