< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Mal Zrt. megdöbbentőnek tartja, hogy a kormány a céget nevezte meg károkozónak

| Mobile | RSS

A Mal Zrt. megdöbbentőnek tartja, hogy a kormány a céget nevezte meg károkozónak

2010. november 6. | 1 Hozzászólás | Közélet

Elfogadhatatlannak és megdöbbentőnek tartja a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., hogy a vörösiszap-katasztrófa kapcsán a keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szóló kormányhatározat a céget nevezi meg károkozónak, holott erről még nem született sem szakértői vélemény sem bírósági döntés. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent, az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett katasztrófával kapcsolatban kihirdetett kormányhatározat szól az állam nevében a céggel, mint károkozóval szemben történő kártérítési eljárás megindításáról is.

Rendelkezik továbbá a károsultak elemi lakhatási feltételeinek biztosításáról, az ingóságokban keletkezett károk enyhítéséről, valamint a mindehhez szükséges jogszabályalkotások, feladatkiszabások határidejéről is.

A kormányhatározatra reagálva a Mal Zrt. jogi képviselője az MTI-nek szombaton úgy fogalmazott: a kormányhatározat nem jogszabály, csak a kormány tagjainak és a kormányszerveknek nyújtanak belső útmutatást, de az mindenképpen megdöbbentő, jogilag pedig példa nélküli, ha a kormány határozza meg a károkozó kilétét bármilyen ügyben.

Az pedig végképp elfogadhatatlan lenne, ha a kormány még a felelősség kérdésében is állást foglalna, holott jelenleg még a katasztrófa okairól sem készültek el végleges szakértői vélemények – tette hozzá Ruttner György.

MTI

Leave a Reply 1124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: