< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Négy Mancs a kínai kacsa ellen

| Mobile | RSS

Négy Mancs a kínai kacsa ellen

2010. november 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szeged – Most a kínai kacsahús uniós behozatala ellen emeli fel szavát a Négy Mancs. Az alapítványt Magyarországon 2008-ban még 45 millióval segítették az adományozók, ez az összeg tavaly már csak 3,6 millió volt.
Olcsó kínai kacsahús veszélyezteti a magyar termelőket – áll a Négy Mancs alapítvány legújabb közleményében. Az állatvédő csoport elítéli az Európai Uniót az import engedélyezéséért. „Azok a kínai termelők és vágóhidak, amelyek az EU engedélyét megkapták, most nagy mennyiségű kacsahúst hozhatnak be Európába. A hús alig ellenőrizhető körülmények közül származik, és az európai termelők nem tudják felvenni a harcot ezzel az olcsó kacsahússal” – közölte Marcus Müller, a szervezet aktivistája. Hozzátette: a behozatalt tudomásuk szerint osztrák cégek tervezik, ezt meg kell akadályozni, mert Kínában komoly gondok vannak az állatvédelem terén, és „nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyar kacsahús egyik jelentősebb felvevőpiaca” Ausztria.
Az alapítvány ezzel együtt továbbra is fenntartja feketelistáját, amelyen a „kényszertömött” baromfi feldolgozóit, forgalmazóit tünteti föl. Ezen továbbra is szerepel a szentesi Hungerit és a Szegedi Paprika Zrt. is, utóbbi azért, mert hizlalt baromfiból állít elő májpástétomot. Az alapítvány legutóbbi közhasznúsági jelentéséből viszont kiderül, hogy Magyarországon az addigi támogatóinak körében sem volt népszerű a feketelistás akció: 2008-ban még 45,5 millió forinttal támogatták az alapítvány működését, az 1 százalékokból 9,9 millió gyűlt össze. Az év szeptemberében tüntettek a Hungerit dolgozói a Négy Mancs pesti irodája előtt. 2009-ben a támogatóktól mindössze 3,6 millió érkezett, az 1 százalékokból pedig 2,9 millió forint gyűlt össze.

Forrás DM

Leave a Reply 1255 megnézve, 2 alkalommal mai nap |