< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Borbély Zoltán: nem adható részletesebb tájékoztatás a Sukoró-ügyben

| Mobile | RSS

Borbély Zoltán: nem adható részletesebb tájékoztatás a Sukoró-ügyben

Borbély Zoltán: nem adható részletesebb tájékoztatás a Sukoró-ügyben

Nem adható részletesebb tájékoztatás annál, mint amit a legfőbb ügyész helyettese elmondott Sukoró-ügyben kedden a parlamentben – mondta Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek. A 3/2004-es alkotmánybírósági határozat alapján nem adható tájékoztatás, ha az veszélyeztetné a büntetőeljárás sikerét – magyarázta Borbély Zoltán. Közölte, nincs ellentmondás az általa mondottak, illetve a legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin tájékoztatása között, mert a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja a vizsgálatot. Ezt a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya felügyeli, de ez nem azt jelenti, hogy a legfőbb ügyész asztalán előterjesztés lett volna négy hete – fűzte hozzá.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vasárnapi sajtótájékoztatóján arra kérte Kovács Tamás legfőbb ügyészt: nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, és megfelel-e a valóságnak, hogy ez az irat körülbelül négy hete érkezett meg.

A kormánybiztos emlékeztetett: kedden a parlamentben Sukoró-ügyben kérdésre válaszolva Belovics Ervin azt mondta, “a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András LMP-frakcióvezető feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos.

Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A kormánybiztos ugyanakkor felidézte, hogy szerdai sajtótájékoztatóját követően Borbély Zoltán úgy reagált: pillanatnyilag a legfőbb ügyész asztalán semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell. Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza ezt az ellentmondást – mondta vasárnap Budai Gyula, hozzátéve, hogy információik szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozóhatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza.

MTI

Leave a Reply 1528 megnézve, 2 alkalommal mai nap |