< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: MKKSZ nyílt levél

| Mobile | RSS

MKKSZ nyílt levél

2010. november 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

MKKSZ nyílt levél

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára, Fehér József nyílt levelet intézett az országgyűlési képviselők felé a különadó témájában az alábbiak szerint:

“A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkáraként a józan gondolkodást kérem és azt, hogy az Elöljáró , akinek hatásköre van, a különadó újbóli bevezetése kapcsán legyen különösen gondos.

Az MKKSZ tagjai nem azt az osztást helyeslik, amelynek eredményeként valóban a jó erkölcsbe ütköző szerződések révén vettek fel közvállalati vezetők akkora végkielégítést, amennyi egy köztisztviselőt vagy közalkalmazottat akár a teljes életpályája során sem illet meg. A józanság és a gondos mérlegelés alapján arra kérem a döntéshozókat, hogy a közalkalmazotti, a kormány- és köztisztviselői törvény alapján járó felmentési idő és végkielégítés ne tartozzon a különadó hatálya alá.

Az Országgyűlés ugyanis felelősen nem dönthet úgy, hogy egy kalap alá veszi a néhány év munkaviszony után a közvállalatoktól több tízmillió forinttal távozókat az életpályájuk végén az iskolából, a polgármesteri hivatalból vagy kórházból menesztett közszolgálókkal. A közalkalmazottak, a kormány- és köztisztviselők nem négy szemközt megkötött megállapodások – ahogyan mondjuk, mutyizás – alapján kapják meg a menedzserszerződések szerinti összeg töredékét, hanem az Országgyűlés honorálja időarányosan a közszolgálati pályán töltött éveket – immár a negyedik éve befagyasztott illetmény-rendszer alapján.

A Parlament újból nem dönthet felelősen úgy, hogy jó erkölcsbe ütközőnek minősíti az alapvetően eltérést nem engedő törvényi szabályok alapján megállapított juttatásokat. Mert az Országgyűlés egyik korábbi törvényét utóbb egy másikkal nem minősítheti a társadalmi morálba ütközőnek. A törvény 98 százalékkal adóztathatja a 2010 előtti, ki nem adott szabadság pénzbeli megváltásával kifizetett összeget is. Azon túl, hogy mindez nemzetközi munkaügyi egyezménybe ütközik, az Országgyűlés nem büntetheti meg azokat, akiknek felmentésükig azért maradt tavalyról szabadsága, mert azt éppen a munkáltató jogsértő módon nem adta ki. Mert nem büntetheti a munkahelyükre visszatérő, és létszám felettivé vált kismamákat, akiknek éppen a szülés és az otthoni gyereknevelés miatt gyűlt fel az elmúlt években szabadságuk.

A törvény alapján a felmentési időre járó díjazás és a végkielégítés nem eshet a különadó hatálya alá, hiszen éppen az Országgyűlés állapította meg – a törvény szerinti mértékben – a távozás díját.

Tisztelt Képviselők! A közvállalatok jó erkölcsbe ütköző korábbi kifizetéseinek megadóztatásával ne a közszférát, az éppen a társadalmi elvárások szerint dolgozó életpályáját értékeljék le. Az Elöljáró , ha gondos, miért bántaná általános iskolai tanító nénijét, állapotos felesége orvosát, vagy éppen azt a tisztviselőt, aki lelkiismeretesen intézte régen a tanácson, húsz éve pedig a polgármesteri hivatalban az ügyeit.

Budapest, 2010. november 8.

Tisztelettel:

Fehér József
Forrás Köziránytű

Leave a Reply 836 megnézve, 1 alkalommal mai nap |