< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: További két évig maradna a Robin Hood adó

| Mobile | RSS

További két évig maradna a Robin Hood adó

2010. november 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

További két évig, 2013. január 1-ig maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett Robin Hood adó, amit az utolsó adóévben, 2012-ben december 31-ig kell megfizetni a parlament előtt lévő, a kormány által támogatott módosító javaslat szerint. Az adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat azzal indokolja a távhőszolgáltatók versenyképesebbé tételéről szóló 2008-ban hozott törvény idevonatkozó paragrafusa hatályának meghosszabbítását, hogy forrást teremtsen a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához.

Az indoklás szerint a “jelen gazdasági körülmények között indokolt, hogy az adókötelezettség még két adóévben, 2011-ben és 2012-ben, azaz 2013. január 1-ig fennálljon”.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről 2008-ban hozott törvény szintén ezzel indokolta az energiaellátók különadóját, amit 2009. január 1-től 2010. december 31-ig kellett volna megfizetni. Az adó a pozitív adóalap 8 százaléka. Ez a törvény határozza meg, hogy energiaellátó a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozó, a kőolajtermék-előállító, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagykereskedő, valamint a villamos energiáról és a földgázról szóló törvények hatálya alá tartozó vállalkozások.

Korábbi információk szerint éves szinten mintegy 30 milliárd forint költségvetési bevétel származik a Robin Hood névre keresztelt különadóból. A napokban törvénybe iktatott válságadót az energiaellátó vállalkozásoknak is meg kell megfizetniük. Az adóalap az éves nettó árbevétel, az adó mértéke pedig 1,05 százalék.

Az adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat a fenti, “az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvény” módosításaként energiaellátónak tekinti azt a vállalkozást is, amelynek árbevétele legalább öt százalékban abból a tevékenységből származik, amelyet a távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló törvényben energiaellátó tevékenységként határoztak meg.

MTI

Leave a Reply 351 megnézve, 1 alkalommal mai nap |