< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán új közteherviselési modellt szeretne

| Mobile | RSS

Orbán új közteherviselési modellt szeretne

A válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésben való részvételben kell megállapodni a kereskedőkkel, valamint a távközlési- és energiavállalatokkal.
© www.shutterstock.com

A közteherviselés új modelljét kell létrehozni hosszabb távon – mondta Orbán Viktor csütörtökön a Parlamentben azon a sajtótájékoztatón, amelyen aláírták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a szakképzési feladatokról szóló megállapodást.

A miniszterelnök kiemelte: úgy gondolják, hogy valamikor 2012-re Európában is létrejön egy bankadórendszer, az Európai Unió is kialakítja ezzel kapcsolatos elképzeléseit, és ezután a pénzügyi szférával “meg tudunk állapodni arról, hogy hogyan lehet körülbelül a mostani terheknek a felével, harmadával – majd meglátjuk – egyenlő terhet jelentő új szabályozást kialakítani”.

Hozzátette: erről a 2012-ben esedékes tárgyalásokon egyeztet a gazdasági kormányzat a pénzügyi szférával, ugyancsak 2012-ben kezdődhetnek a tárgyalások az új, arányos közteherviselési modellről is.

Az adórendszerről kifejtette, hogy az utóbbi években azt számos anomália jellemezte, és az ebből eredő problémákat 2010-ben gyorsan és rövidtávon csak különböző válságadókkal lehetett megoldani, amelyek azonban hosszabb távon nem jelentenek megoldást. Ehelyett egy új közteherviselési modellt kell kialakítani, s erre a kormány készen áll – mondta.

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg a kormány legfontosabb feladata a magyar gazdaság talpraállítása, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévőek megvédésével érhető el. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a következő időszakban a magyar gazdaságnak, politikának, és közéletnek szinte teljesen meg kell újulnia.

A gazdasági szereplők mindegyikének a maga területén kell átgondolnia a teendőit, a kormány szerepe, hogy az adórendszer átalakításával, a felesleges bürokrácia leépítésével, és egy vállalkozásbarát környezet megteremtésével ezt elősegítse – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormány ezekkel a lépésekkel megteremti a gazdaság megújulásához szükséges feltételeket, azonban a valódi megújuláshoz elengedhetetlenek a vállalkozások ötletei, kitartó munkája – mondta a miniszterelnök.
forrás hír24

Leave a Reply 360 megnézve, 1 alkalommal mai nap |