< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A nyelvvédő államfőtől védik a nyelvet

| Mobile | RSS

A nyelvvédő államfőtől védik a nyelvet

Hibáktól hemzseg Schmitt Pál magyar nyelvet védő javaslatcsomagja.
© MTI

Az államfő megküldte a parlamentnek az új alkotmányhoz kapcsolódó javaslatait, amelyek – ígéretének megfelelően – részletezik “nyelvpolitikai” nézeteit – írja a Nyelv és Tudomány. Sándor Klára nyelvész szerint a dokumentum tarthatatlan nézetei ellen a tudományos közösségnek erélyesen kellene fellépnie.

Bár az államfő szeretné belefoglaltatni az új alaptörvénybe, hogy az állam köteles gondoskodni a magyar nyelv megóvásáról és ápolásáról, a Schmitt Pál által jegyzett iromány hemzseg a helyesírási hibáktól – hívja fel a figyelmet a Hírszerző, amely szerint a szöveg szerzői, úgy tűnik, nem ismerik az egybeírás és különírás szabályait.

Mindez azért furcsa, mert éppen a dokumentum hangsúlyozza, hogy a “magyar nyelv halálos ítéletét” jelenti, ha valaki fittyet hány az igényes fogalmazásra, a helyesírás szabályaira, hiszen a nyelv “érzelemrokonító forrasztékot” létesít magyar és magyar között.

Mint korábban megírtuk, Schmitt Pál már a Sándor-palota udvarán rendezett ünnepségen, hivatalba lépésének alkalmából mondott beszédében jelezte, hogy saját vállalásként lesz az anyanyelv őre, amelyet gazdagítani akar, mert “aki ezt nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni”.
forrás hír24

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |