< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A pénzügyi befektetők rárepültek a földpiacra

| Mobile | RSS

A pénzügyi befektetők rárepültek a földpiacra

A pénzügyi befektetők rárepültek a földpiacra

A bérbeadás, a támogatások megszerzése, vagy a föld árának töretlen emelkedése a vonzó számukra.

Miután elérhető közelségbe került a földpiaci nyitás, egyre élénkebb a mozgás és az érdeklődés a magyarországi piacon. Függetlenül a külföldiek földvásárlási moratóriumának hosszabbításáról szóló brüsszeli döntéstől, lehetőségeikhez mérten a szakmai – egyéni, családi gazdálkodók vagy társas vállalkozások képviselői – vásárlók mellett a pénzügyi befektetők is egyre jobb lehetőségeket látnak a vásárlásban.

A hosszabb távú befektetéseket kedvelő pénzügyi befektetők szempontjából a moratórium újabb hároméves hosszabbítása tulajdonképpen már semleges, nem döntő szempont a vásárlásnál – mondta [1] a Napi Gazdaság érdeklődésére Nagy Ferenc, a miskolci székhelyű, termőföld-közvetítéssel foglalkozó Tiszacash Zrt. vezérigazgatója. Tapasztalata szerint a szakmai befektetőket inkább a kényszer, illetve a meglévő birtok fejlesztése mozgatja, a pénzügyiek pedig akár a bérbeadás útján való hasznosítás, akár a támogatások révén elérhető jövedelem, akár a későbbi értékesítés miatt, de szívesen fektetnek az agráriumba.

Az utóbbi 12 évben ugyanis átlagosan 3-4 évente megduplázódtak a termőföldárak, és a folyamat, ha lassú is, de töretlen. Egy átlagos, 20 aranykorona értékű szántó átlagára, 30 hektáros blokkban kínálva jelenleg 800 ezer forint körül alakul hektáronként – attól függően, hogy az ország mely részén található. Nyugat-Magyarországon általában többe, míg a keleti országrészben kevesebbe kerülnek a földek, de a művelési ág és egyéb helyi jellemzők is jelentősen módosíthatják az árakat.
hirdetés

Az agrárgazdaság 2009-es évéről szóló, a vidékfejlesztési tárca által készített jelentés szerint tavaly is nőtt a földhasználat, és a földhasználók száma is bővült 1,5 százalékkal. A magánszemélyek tulajdonában lévő területek 3, a szívességi földhasználatukban lévő földek 8, míg a haszonbérlet 4 százalékkal nőttek. A szövetkezetek és gazdasági társaságok haszonbérlete folyamatosan nő, míg az egyéb jogcímeknél csökken a földhasználat.

A válság miatt ugyan némiképp visszaesett a nagyobb léptékű szakmai célú vásárlás, azonban a pénzügyi befektetők továbbra is aktívak maradtak. A Tiszacash tavaly 180 millió forintos árbevételt ért el mintegy 4 milliárd forint értékű adásvétel után befolyt közvetítői jutalékokból és a földhasznosítási tanácsadási üzletág bevételeiből. Épp ez az érdeklődés indokolta, hogy kétéves előkészítés után a cég országos terjeszkedésbe kezdett. Még az idén két irodát nyitnak Észak- és Kelet-Magyarországon, majd a piac alakulása függvényében jövőre sorra kerül a többi régió is. A kínálat adott, amiben a válság okozta nehézségek, a devizahitelek törlesztésébe belebukott gazdálkodók és egyéb tulajdonosok kényszerű értékesítései mellett az időjárási katasztrófák miatt nehéz helyzetbe került tulajdonosok eladási szándékai is közrejátszanak.
forrás index

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |