< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Világítás és közlekedés nélkül maradhat Esztergom a tartozásai miatt

| Mobile | RSS

Világítás és közlekedés nélkül maradhat Esztergom a tartozásai miatt

2010. november 12. | hozzászólás | Közélet

Egy hét múlva lekapcsolhatják a közvilágítást Esztergomban az önkormányzat tartozásai miatt, a Vértes Volán pedig december 19-én beszüntetheti a személyszállítást, mert a város három éve nem fizetett a cégnek – erről a település polgármestere beszélt a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén. Tétényi Éva (független) mindezt akkor közölte, amikor a fideszes képviselők szerinte megpróbálták elbagatellizálni, hogy 400 millió forint hiányzik az újszülött gyermekeknek létrehozott Szent Miklós-alapból. Az MTI információi szerint a város 109 millió forinttal tartozik a Volánnak, a közvilágítási cégnek pedig 62 millió forintos követelése van az önkormányzattal szemben.
A polgármester közölte, hogy ezekről a hiányokról a következő ülésen ad tájékoztatást.

A Szent Miklós-alapról azt mondta, hogy az önkormányzat 2009 harmadik negyedéve óta nem fizette be az a születendő gyerekek után meghirdetett ötszázezer forintot. Ezen felül a még meglévő vagyonra 610 millió forintos hitelt vettek fel, amelynek a törlesztése hamarosan megkezdődik.

Tétényi Éva ezért azt indítványozta, hogy ezentúl csak szándéknyilatkozatot írjanak alá a családokkal, mert felelősséggel nem lehet látni az alap jövőjét, továbbá külsős szakértővel vizsgálják meg az alap kiürítésének folyamatát. Rámutatott arra, hogy nem fogja intézkedés nélkül hagyni az alap kiürítését. Megjegyezte: az elmúlt években, a Gyarapodás Program idején a város hitelállománya is jelentősen gyarapodott, jelenleg 25 milliárd forintra rúg.

A képviselő-testületben kétharmadosnál nagyobb többséggel rendelkező Fidesz-frakció a polgármester javaslatait leszavazta, s elfogadta, hogy az alap elsőbbséget évezzen az önkormányzat gazdálkodásában és a következő két évben pótolják a hiányt. Steindl Balázs frakcióvezető indoklásként elmondta: a gazdasági válság miatti helyzetben az önkormányzatnak a bérek fizetését és más szorító gondokat kellett azonnal megoldania, és az alapból kifizetéseket csak évek múlva kell teljesíteni.

MTI

Leave a Reply 154146 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: