< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Településőrök nyomában

| Mobile | RSS

Településőrök nyomában

A tavalyi év óta nincs olyan ember hazánkban, aki ne hallott volna a közbiztonság javítására hivatott településőrök foglalkoztatásáról, azonban nem biztos, hogy mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a településőr „kinek” dolgozik és milyen intézkedési jogköre van.

A Településőr Program keretei között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felhívására 2009-ben 771 önkormányzattól majdnem 1.500 településőr támogatásár érkezett igény, és már mintegy 1.000 településőr foglalkoztatása meg is kezdődött.

A településőr feladatai

A településőr az önkormányzat alkalmazásában álló munkavállaló, aki az előírt öltözetben és felszereléssel végzi tevékenységét, hatósági jogkörrel nem rendelkezik, kényszerítő eszközt nem alkalmazhat. Feladatai a közterület-felügyelőkhöz hasonlóan a következők szerint határozhatók meg:

* a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése,
* a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása,
* közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében,
* közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében,
* közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében,
* közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében,
* közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában.

A településőrnek tehát önálló intézkedési jogköre nincs, munkáját a közterület-felügyelővel együtt végzi.

Miről ismerszik meg a településőr?

A településőrök öltözete egységesen került kialakításra, ruházatuk nem egyenruha, de egyes kötelező elemeket tartalmaz, mely alkalmas az egyértelmű azonosításra. Neonsárga fényvisszaverő mellényt viselnek, melynek hátoldalán fekete „Településőr” felirat és a település neve olvasható. Fekete baseballsapkájukon szintén a „Településőr” felirattal van ellátva. A településőrök a közterület-felügyelők egyenruhájának színével egyező színű felsőruházatot hordanak, amely azonban az – a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy más hatóság tagjainak egyenruhájához való hasonlósága miatt – megtévesztésre nem lehet alkalmas.

Hogyan lehetek településőr?

Településőr kizárólag a 18. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű személy lehet, aki rendelkezik legalább a 8. általános iskolai osztály elvégzéséről szóló bizonyítvánnyal. Rendelkezni kell az előírt szakképesítések valamelyikével is, mint például személy- és vagyonőr, rendőr, biztonsági őr, testőr, vagyonőr, kutyás őr, stb. A munkakör betöltéséhez egészségügyileg is alkalmasnak kell lenni, illetve közcélú foglalkoztatás esetében meg kell felelni a szociális törvényben meghatározott feltételeknek is. Tekintettel arra, hogy a településőrök foglalkoztatásáról a települési önkormányzatok döntenek, és ők igénylik az ehhez nyújtott támogatást, így további információval a helyi hivatalban szolgálnak az érdeklődőknek.

forrás köziránytű

Leave a Reply 531 megnézve, 1 alkalommal mai nap |