< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, Riport / Blog article: Szabó Miklós a Társadalmi Unió Elnöke

| Mobile | RSS

Szabó Miklós a Társadalmi Unió Elnöke

2010. november 23. | 1 Hozzászólás | Fogyasztóvédelem, Riport

Magazinunk elindított egy riport sorozatot, melyben a régió fogyasztóvédelmével foglalkozó szakembereket, civil szervezeteket, Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Főosztálya, valamint a társszervek vezetőitől pl, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió Elnökétől szeretne tájékoztatást kapni a tudatos fogyasztók helyzetéről. Az átfogó szemle nem kizárólag száraz törvényismertetésről szól…

– Hogy érzi magát kedves Elnök úr a 88-ik életévében? Beszélne a családjáról?

Köszönöm a figyelmes kérdést. Nem igazán törődve a szív problémáimmal, lényegében munkaképes vagyok. Beváltom a népi mondást: „akinek kolompot kötöttek a nyakába, annak kolompolnia kell”, azaz igyekszem teljesíteni azt, amit felvállaltam. A családomat, pedig mindig kihagytam és kihagyom a nyilvánosságból.

– Azt lehet hallani-suttogják a szakmai berkekben, Ön az újságírás fogyasztóvédelem gigantikus doyenje. Mi erről a véleménye?

A két jelző egyike sem igaz. (Hát valamiért suttogják. szerkesztő)

– Sokan elismerik a szakmai felkészültségét, tudását, ám ennek ellenére számtalan ellensége is van! Úgy érzem, ez természetes egy ilyen „kaliberű” újságírónál. Amit az elnök úr tett az elmúlt 10 évben a fogyasztóvédelem kék egén, az bizony már legenda… Összefoglalná az utóbbi tíz év sikereit, kudarcait?

Hál’ Istennek semmilyen kék égen nem tettem semmit, ugyanis még nem vagyok az égi mennyországban, és igyekszem dolgozni, lehetőleg használni. Ami az ellenségeimet illeti? Nos, kinek nincs? Talán még unatkoznék is, ha már ellenségem sem lenne.
Ami a kudarcokat illető, nos, volt belőlük elég és valószínűleg lesz is. A legnagyobb az 1995-ben Budapesten megalakított nemzetközi civil szövetség, a „Nemzeti Polgári Mozgalmak Nemzetközi Fóruma”, amelynek a magyaron kívül svájci, belga, német, orosz ernyőszervezeti vezetőkből állt az elnöksége. A sváci Solothurnban, a német Meissenben, a Belga Brüsselben tisztességgel, parlamenti és kormányszinten fogadták az elnökséget, csupán hazánkban nem ismerték fel a jelentőségét és lehetőségét, pedig akkor még messze voltunk az EU tagságtól.
A sikerek, pedig a Társadalmi Unió tagságáé és nagyszerű munkatársaimé, akik nagyon nehéz körülmények között, sokszor hónapokon át, fizetés nélkül is kitartottak. S hogy konkrét is legyek, néhány példa: maga az „A KONTROLL” fogyasztóvédelmi újság, amelyből az eddigi 7 év alatt 1 millió 165 000 példány jutott a fogyasztókhoz; és bizonyítottan oda jutott. A profi televíziós forgatócsoportunk, meg az általuk készített és a HÁLÓZAT TV által sugárzott 42 televíziós fogyasztóvédelmi filmünk. A profi rádiós csoportunk 26 fogyasztóvédelmi rádió riportja, amelyet 39 városi és regionális rádió tűzött műsorába. A 18 városban működő fogyasztóvédelmi klubunk, tizenkilencediknek a MUOSZ-al közös fogyasztóvédelmi újságírói klubunk. És említhetem a márciusban Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban tartott országos fogyasztóvédelmi konferenciát, amelyre – dacára a visszatért télnek, hófúvásos utaknak,− közel hatszázan jöttek el az ország minden részéből.

– Hogyan határozná meg a fogyasztóvédelmet, annak szerepét, s fogalmát Magyarországon? Mik a legtöbbször előforduló jogsértések, mire kell odafigyelnünk vásárlóknak, s kihez kell fordulnunk a problémánkkal, hisz számtalan társadalmi szervezet van…

A magyar lakosságban a fogyasztóvédelem még nem érte el a miénknél jóval korábban piacgazdasággá vált társadalmakét. A magyar fogyasztónak tájékozottabbá és tudatosabbá kell válnia. De meg kell tanulnunk azt is, hogy az úgynevezett Piac két részből áll: a családos és az egyedülálló emberekből, akiknek vásárolniuk, szolgáltatásokat igénybe venniük kell, valamint a kereskedőkből, szolgáltatókból, akik a fogyasztók pénze nélkül nem léteznének, – tönkremennének.
Tehát nem csak a fogyasztóknak kell informálódniuk, tanulniuk, hanem a kereskedőknek és szolgáltatóknak is. Megjegyzem, hogy a mind keményebb piaci versenyben a kereskedőknek és szolgáltatóknak is létérdekük az együttműködés a vásárlóikkal, a megrendelőikkel és azok szervezeteivel. Az eredményes fogyasztóvédelmet pedig, az állami és a társadalmi fogyasztóvédelem egymást kiegészítő együttműködésétől várom.

– Önnek volt egy KIÁLTÁS nevű újságja. Jelenleg a Kontroll Országos Fogyasztóvédelmi Magazin főszerkesztője. A lapot a szakmai hálózata terjeszti. Ezt a sikert több „kollegája” nem nézi jó szemmel, amit nyilvánosan terjesztenek is. A vevőközönség, viszont igényli, megszokták a Kontrollt. A szakmai sikerei útjába több aknákat is elhelyeznek. Ekkora harc van a fogyasztóvédelem területén?

Az említett újság – KIÁLTÁS- bizonyos értelemben őt követi profilírozottabban az A KONTROLL. Valóban közreműködik a terjesztésben a szakmai hálózat, de eljut számos közép és felsőfokú iskola tanáraihoz és diákjaihoz, számos nagy kórház orvosaihoz, nővéreihez és általuk a kórházi ágyban fekvő, szívesen olvasó betegek sokaságához. A havi 20 000 példány tulajdonképpen már kevés.
Az irigység emberi tulajdonság, s nem csak szakmai, hanem sok féle, sok okú. Azonban, akármennyire furcsán hangzik is, előnye is van az ebből fakadó ármánykodásnak: a tisztességes emberek vannak többségben és náluk az irigységből fakadó híresztelések éppen az ellenkező hatást érik el.

– Mikor, s mi célból alakult a Társadalmi Unió, s mióta vezeti elnökként a szervezetet. Mik a további céljai a fogyasztóvédelem, s a társadalmi összefogás tartományában?

A Társadalmi Unió eredetileg Társadalmi Kamara néven alakult 1991-ben, s később, a kamarai törvény hatására is, módosult Társadalmi Unióra. Eredetileg 20 országos szövetség alapította, jelenleg 32 országos hatókörű olyan tagszövetsége van, amelyeknek együttesen több százezer főből áll a tényleges tagsága, s társadalmunk jelentős szegmenseit képviselik. Eredendő céljai között szerepel az egymás iránti tolerancia, az országos társadalmi kérdések együttes áttekintése és véleményezése, s ez értendő a fogyasztóvédelemre is.

– Mostanában több támadás is érte az Elnök urat, szakmai berkekből.
Olvasóink kíváncsiak lennének az elnök úr állásfoglalására.

Talán csak annyit még, kiegészítésül: kívánom, hogy akiknek van idejük az ellenségeskedésre, inkább használják az energiájukat a legfontosabb közös ügyünk, a társadalom fejlődésének szolgálatára, a jó közérzet megőrzésére, vagy kialakítására.
Köszönöm a beszélgetést

-oil-

Leave a Reply 3201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |