< Böngészés > Főoldal / Riport / Blog article: Gosbert Dölger a Dél- Hesseni rendőr főkapitány az egyházi együttműködésről

| Mobile | RSS

Gosbert Dölger a Dél- Hesseni rendőr főkapitány az egyházi együttműködésről

2010. november 24. | 1 Hozzászólás | Riport

A főkapitány urat faggattam a Csongrád Megyei RFK épületében az egyházak bevonásáról s a közös programok kivitelezéséről, a rendőri munkában. Kissé bizarr ötlet, ám nem kivitelezhetetlen, az egyházakkal közös együttműködés lehetősége.

Úgy gondolom, hogy ez a nemzetközi együttműködés megalapozhatja, megerősítheti az egyházak nyitását az állami szervek- rendőrség- irányába. Talán az egyház új politikai szemlélettel, nyitottsággal közeledik vagy csak a hívők táborát, akarja erősíteni?

Szó sincs erről, hogy hívőket akar az egyház toborozni! A cél hogy a program lehetőséget adjon a szolgálatot teljesítők számára, – mivel a különböző helyszíneken éri trauma őket – a lelki megnyugváshoz az imaszobában. Nehéz feldolgozni a bűnügyi helyszínek látványait. Minden kollégámat megviseli az erőszakos bűncselekmények látványa. Igen is az egyházak jöjjenek, s értsék meg a rendőri munka lelki, fizikai nehézségeit. A lelki segítség megnyugtatja az embereket. Egyébként ez kiváló kérdés volt. Gratulálok.

E program jelképes szimbolikája az imaszoba. A rendőrségen belül szerződéses plébános vezeti a lelki segély szolgálatot?

Megint egy remek kérdés. Igen! Az imaszoba, az jelkép, ami a megnyugvást, a lelki békénket szolgálja. Mint tudja nem csak a rendőrség, véd, s szolgál, hanem az egyházak is felvették a szótárukba ezt a kifejezést.

A lelki gazdagodás, megerősödés, Ön szerint erősíti a rendőri állomány szakmai hozzáállását, intuíciós reflexeit.

Igen! Határozottan! Például a gyónás után az ember, megnyugszik, s tisztábban látja a világot és az őt körülvevő környezetét. A beosztott rendőrök őszintébbek a pappal, mivel a gyónási titok kötelezi a gyóntatót. A lelkierő a mi hivatásunkban nélkülözhetetlen. Nem beszélve a családi háttérről. Tehát ez is azt bizonyítja, igen is szükség van az egyházak jelenlétére a rendőrségnél.

A nyitottság számtalan emberben kételyeket ébreszt. Több hívőben felvetődik a kérdés mért pont a rendőrség?

Ön kemény kérdéseket tesz fel nekem! De így van rendjén. Mind a ketten közszereplők vagyunk. (elmosolyodott a főkapitány úr)
Valójában kételyeket ébreszt, ám ezek nem rossz irányt vesznek. Amióta világ a világ az óta az emberek mindig kétkednek. Mindenben a rosszat látják. Azonban, ha meg tudjuk győzni őket ész észérvekkel, akkor… (széttárta a karját)
A rendőrség az a szerv ahol minden lecsapódik. Azt lehet szidni, lehet neki örülni, lehet rajta mosolyogni, s így tovább. Az egyházak látnak a rendőrségükben erőt, kitartást. A közös munka, mint tudja Ön is, szolgálunk és védünk.

Magyarországon kiváló-felkészült, szakmai rendőrség működik. Mi erről a véleménye?

Csupa jókat tudnék mondani. Nem kell az Önök rendőrségét dicsérni, mivel a munkájukkal már bizonyítottak. Látja, erre figyeltek fel az egyházak. Továbbiakban az együttműködési szerződés erősíti a Csongrád Megyei Rendőr- Főkapitányság egyébként is kiváló szakmai munkáját! Mindig ilyen masszív kérdéseket tesz fel az „áldozatainak”- majd elnevette, magát s átölelt.

Köszönöm a beszélgetést
-oil-

Leave a Reply 1393 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: