< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Közös legfőbbügyész-jelöltet állít a Fidesz és a KDNP

| Mobile | RSS

Közös legfőbbügyész-jelöltet állít a Fidesz és a KDNP

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, miután szerdán az államfőnél a Sándor-palotában járt, azt közölte: a Fidesz-KDNP frakciószövetség közös legfőbbügyész-jelöltet állít. Tájékoztatása szerint a találkozón több név is szóba került. Hozzátette: úgy látja, az államfő a végső döntését még nem hozta meg a legfőbb ügyész személyét illetően. Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán szintén látogatást tett Schmitt Pál államfőnél a Sándor-palotában. Szavai szerint az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, Schmitt Pál szeretné megismerni a frakciók véleményét a kérdésről.

Rámutatott: az államfő dolga, hogy kit jelöl. Az alkotmányügyi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztásával kapcsolatos szabályok; csak ügyészt lehet jelölni, akit kétharmados többséggel kell majd megválasztania az Országgyűlésnek. Hangsúlyozta, a köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie javaslatát a legfőbb ügyész személyére.

Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.

Az MSZP a jövőben semmi olyan jelölési folyamatban nem vesz részt, ami egy “áldemokratikus bábszínházat” jelent csak – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus közölte: a köztársasági elnöki intézményre való tekintettel jöttek el a megbeszélésre, de – mint mondta – nem sok értelmét látják az ilyen egyeztetéseknek. Hozzátette: az elmúlt időszakban az MSZP mindig próbált partner lenni a különböző jelölési folyamatokhoz, de egyetlen egy esetben sem vette figyelembe a Fidesz a szocialista párt javaslatát. Elmondta, az államfő azt közölte, pénteken levélben tájékoztatja a házelnököt javaslatáról a legfőbb ügyész személyét illetően.

Az LMP tiszteletben tartja az államfő jogkörét arra, hogy a legfőbb ügyész személyére javaslatot tegyen – mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Kiemelte: kifejtették azon véleményüket, hogy a jelölés során az államfő olyan személyt nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban semmiféle kétely nem merülhet fel a legkülönfélébb politikai oldalak részéről. Az ügyészség nem pusztán csak nyomozó hatóság – jelentette ki.

A Jobbik sem állt elő személyi javaslattal a legfőbb ügyészt illetően – mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerdán újságíróknak azután, hogy az államfőnél járt a Sándor-palotában. Mint mondta, pártja szeretné megvárni azt, hogy kit jelöl a köztársasági elnök legfőbb ügyésznek.

A Jobbik olyan személyt szeretne legfőbb ügyészként látni, aki az elmúlt húsz évben nem volt párttag – közölte. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Polt Péter volt legfőbb ügyész személyét a Jobbik nem tudja támogatni, ha rá esik a jelölés.

Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.

Forrás MTI

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |