< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Európai Unió Soros Elnökség – 2011

| Mobile | RSS

Európai Unió Soros Elnökség – 2011

2010. november 25. | hozzászólás | Katasztófavédelem

36 nap, 15 óra, 08 perc, 06 másodperc
Európai Unió soros elnöki tisztséggel járó katasztrófavédelmi feladatok

Magyarország 2011. január 1. és 2011. június 30. között látja el az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az elnökség ideje alatt az OKF képviselője vezeti a polgári védelmi tanácsi munkacsoportot (PROCIV).

A polgári védelem területén magyar részről prioritás egy integrált árvízkezelési tanácsi következtetés elfogadása. E mellett a magyar elnökség alatt várhatóan elfogadásra kerül egy másik következtetés a kockázatfelmérés és feltérképezés témakörben, illetve foglalkozni szükséges a Bizottság által 2010. októberében kiadott közleménnyel, mely az EU katasztrófareagálási képességeinek megerősítéséről szól. A közlemény főbb tartalmi elemei: különböző eseményekre közös referencia szcenáriók kidolgozása; egy egységes Veszélyhelyzeti Reagálási Központ létrehozása a korábbi polgári védelmi (EU MIC) és humanitárius központok összevonásával; civil-katonai együttműködés; polgári védelmi eszközök készenlétben tartása és az Unió számára rendelkezésre bocsátása; EU-ENSZ együttműködés, valamint az Unió láthatósága.

Az elnökség időszakában az OKF-nek aktívan részt kell vennie az Unión belüli és kívüli katasztrófák kezelésében. E mellett a PROCIV felelős az Európai Kritikus Infrastruktúrák védelméért. Mindezekkel párhuzamosan zajlik az Uniós polgári védelmi rendszer jogi alapjainak – EU Polgári Védelmi Mechanizmus és EU Polgári Védelmi Pénzügyi Eszköz – felülvizsgálata, e területen a Bizottság új jogszabály javaslatot fog benyújtani várhatóan 2011. második félévében már a lengyel elnökség alatt. Számos más munkacsoport munkáját kiemelt figyelemmel kísérjük, mert azok kapcsolódnak a polgári védelmi szakterülethez, így a CBRN események megelőzése, illetve az azokra történő felkészülés és reagálás, az Európai Önkéntes Segítségnyújtási Testület felállítása (EVHAC), Humanitárius Konszenzus, konzuli együttműködés és a Belbiztonsági Stratégia (ISS).
Forrás országos katasztrófavédelem

Leave a Reply 814 megnézve, 1 alkalommal mai nap |