< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Bejárás a gátszakadás helyén

| Mobile | RSS

Bejárás a gátszakadás helyén

2010. november 27. | 1 Hozzászólás | Katasztófavédelem

A MAL Zrt.-ben tartott sajtótájékoztató után a helyreállítás irányítói és a sajtó képviselői megtekintették a X-es tározó északi és nyugati falának találkozásán október 4-én keletkezett szakadást, valamint a környéken zajló munkálatokat. Az újságírók most először juthattak el erre a helyre, korábban a veszélyhelyzet, később pedig a mentesítési és helyreállítási munkálatok miatt nem lehetett ezt a helyszínt megközelíteni. Így most szembesülhettek a gát valódi méreteivel, a történtek súlyosságával.
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, kormánybiztos és Kossa György, a MAL Zrt. állami felügyeletét ellátó felügyelők munkájának koordinátora bemutatta, hogy milyen védművek készültek és készülnek még a sérült tározó és Kolontár között. A látogatás idején is több hektáros területen dolgoztak a nehézmunkagépek. A sérült X-es gát mellett kialakított X/A tározóba hordják a Somlóvásárhelyen és a devecseri kastélykertből összegyűjtött iszapot. Az elmúlt héten ideszállított szennyezőanyag mennyisége meghaladta a 22 ezer köbmétert.

A sérült tározó és Kolontár között épül a II-es számú védőgát, valamint a föld alatt húzódó résfal. A gát több mint 500 méteres hosszán 25 méteres szélességben végeztek a gát kavicságyának magasításával. Az összesen 1200 méteres védmű alatt 6-9 méter mélyen, 1300 méter hosszan húzódik majd az a betonfal, amely a tározóból kikerülő folyadékot hivatott megfogni, így az nem juthat a környező patakokba. A munkálatok méretét jelzi, hogy a föld alá kerülő betonfal megépítése érdekében egy kisebb betonkeverő üzemet telepítettek ide.
forrás katasztrófavédelmi kormánybiztos

Leave a Reply 2609 megnézve, 1 alkalommal mai nap |