< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nem tudni, kinek dolgozott az afgán választásokat manipuláló magyar nő

| Mobile | RSS

Nem tudni, kinek dolgozott az afgán választásokat manipuláló magyar nő

Sem a magyar kormány, sem a kabuli magyar nagykövetség nem tudott arról, hogy Katona Magda Nasrin kinek a megbízásából folytatott megfigyelői tevékenységet Afganisztánban. A magyar nő a The Washington Post birtokába került videofelvétel szerint manipulálta az afgán választási eredményeket – számolt be a figyelőnet.hu hétfőn. Peimli Károly kabuli magyar nagykövet a honlapnak azt mondta, hogy a nagykövetség nem tud az említett videofelvételről. A lap szerint a felvételt az Emrooz tévécsatorna múlt pénteken sugározta. A The Washington Post azt írta, hogy a felvételen egy idősebb, szemüveges szőke nő látható, amint pénzt kér, hogy manipulálja az afganisztáni választás eredményét.

“Úgy gondolom, nyolcezer dollárban állapodtunk meg, és még adnia kell hatezret. Ahogy mondtam, minden tőlem telhetőt megteszek, és van elég időnk. Úgy gondolom, ezt a munkát el lehet végezni éjfélig” – idézik a felvételen hallható szöveget, amelyen a Washington Post szerint Katona Magda valamire reagálva azt is mondta: “Nem szeretem a mudzsahedeket és a hadurakat, gyűlölöm őket”. A Washington Post az ügyben nem tudta elérni Katona Magdát.

A választási bizottság két tagja a nőt Katona Magda Nasrin néven azonosította – írta a lap. A figyelőnetnek Peimli Károly ezzel kapcsolatban azt mondta: ha Katona Magda tagja lett volna ilyen panaszbizottságnak, arról a választást felügyelő szerveknek tudniuk kellett volna.

A figyelőnet.hu az ügy háttereként emlékeztetett Mohammad Isak Alko legfőbb ügyész múlt csütörtöki bejelentésére, miszerint hivatala vizsgálatot indít a tömeges választási csalások felderítésére. Már korábban figyelmeztették a legfőbb ügyészségi hivatalt arra, hogy szavazatvásárlások történtek, amelyeket Kabul és Dubaj pénzpiacán bonyolítottak le titokban – mondta az ügyész, hozzátéve: a Független Választási Bizottság (IEC) és a választási panaszbizottság (ECC) nyolc tagját már őrizetbe vették.

Pénteken Hamid Karzai afgán elnök legjelentősebb politikai ellenfele, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter azzal vádolta meg a kormányt, hogy az igazságszolgáltatást akarja felhasználni a szeptemberi parlamenti választások eredményeinek megváltoztatására, mivel a választásokon Karzai szövetségesei visszaszorultak.

forrás MTI

Leave a Reply 1477 megnézve, 1 alkalommal mai nap |