< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A Fidesz hazavonzaná az offshore vagyonokat

| Mobile | RSS

A Fidesz hazavonzaná az offshore vagyonokat

2010. november 30. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egy tegnap benyújtott, Rogán Antal és Lázár János polgármesterek által jegyzett módosító értelmében több csatornán is hazacsábítaná a kormány a külföldön parkoltatott vagyonokat.

Bár kedvezményes adókulcsot nem ígér az offshore vagyonokat hazacsábító javaslat, azt igen, hogy a hazahozott vagyonokkal kapcsolatban nem tesz fel kérdéseket az adóhatóság és csak a jövőre érvényben lévő 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni – írja a Napi Gazdaság. [1]

A módosító szerint akkor alkalmazható az amnesztia, ha az inkriminált jövedelem a magánszemély vagy közeli hozzátartozója, élettársa nevén lévő külföldi bank-, értékpapír- vagy biztosítási számlán volt 2010. október 31-én.
hirdetés

Utólag tehát nem lehet például Ausztriába menteni az adózatlan vagyonokat. Ha valaki a hazahozatal mellett dönt, azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kijelölt pénzintézeteknél tett nyilatkozat útján teheti meg. A bank az ügyfél adatait titokban tartva levonja és megfizeti az adót. Ezt követően egy igazolást is kiállít, amelyet az adóhatóság egy későbbi ellenőrzés során köteles elfogadni, s a szóban forgó összeg eredetéről kérdéseket nem tehet fel – ez alól az jelent kivételt, ha nem adóügyeket, számvitelt érintő bűncselekményből származik a pénz.

Nemcsak a külföldi bankszámlákon lévő vagyont szeretnék azonban a határon belül tudni. A javaslat másik pontja szerint arra is lesz lehetőség, hogy a magánszemélyek a tulajdonukban lévő offshore cégeket kiiktassák. Vagyis ha egy magyarországi vállalkozás tulajdonosa offshore cég, az offshore cég mögött álló magánszemély megvásárolhatja annak magyarországi társaságban lévő részesedését. Praktikusan a saját maga által működtetett offshore cég részesedését megvásárolva itthon mutatja majd ki a cég esetleges eredményét, s itt is fizet majd adót.

A módosító szerint a hatóság nem vizsgálhatja majd, hogy a részesedés cserepiaci áron valósult-e meg – vagyis akár egy forint is lehet vételár -, s az offshore cég bevételéről szóló megállapodás nem minősülhet színlelt szerződésnek. Az ügyletet be kell jelenteni az adóhatóságnak, s a részesedéscserét dokumentumokkal is igazolni kell.
forrás index

Leave a Reply 3333 megnézve, 2 alkalommal mai nap |