< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Dél-amerikai és afrikai FIFA-tagokat leplezett le a BBC

| Mobile | RSS

Dél-amerikai és afrikai FIFA-tagokat leplezett le a BBC

2010. november 30. | 1 Hozzászólás | Sport

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságából a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a kameruni Issa Hayatou “játszotta a főszerepet” a brit BBC televíziós csatorna filméjében, amely állítólag korrupt tagokat leplezett le. A hétfő esti Panorama című műsorban elhangzott vádak szerint a három sportvezető 1989 és 1999 között vett fel nagyobb összegeket a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A BBC bemutatott egy listát, amely egészen pontosan 175 titkos kifizetésről szól.

A műsor szerint Teixeira – aki a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke – 9,5 millió dollárral lett gazdagabb az említett időszakban, Leoz pedig körülbelül 600 ezer dollárt tett zsebre. Hayatou – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is tag – még 1995-ben 100 ezer svájci frankot kapott.

A BBC műsorában Jack Warnert, a FIFA alelnökét is befeketítette, mondván a nyári dél-afrikai világbajnokságra szóló jegyekkel próbált üzletelni a fekete piacon. Warner egyébként a közép-amerikai zóna, azaz a CONCACAF vezetője is.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a BBC leleplezése alaposan rontja a 2018-as világbajnokság megrendezésére benyújtott angol pályázat esélyeit.

A tagok, valamint a FIFA nem reagált a BBC műsorában elhangzott állításokra.

Az első ilyen botrányt még a Sunday Times robbantotta ki, végül az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.

forrás MTI

Leave a Reply 1452 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: