< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyurcsány Orbánt kérdezte a parlamentben

| Mobile | RSS

Gyurcsány Orbánt kérdezte a parlamentben

Gyurcsány Ferenc azt kérdezte a parlament plenáris ülésén Orbán Viktortól, hogy miért fél a saját népétől, és arra szólította fel: adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyarországról. Az azonnali kérdésre adott válaszában a miniszterelnök azt mondta: az beszél félelemről, aki fél. Orbán Viktor szerint ez az elszámoltatástól való félelem és az Országház nem a személyes problémák megtárgyalásának a helye. Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a fenyegetés nem jó tanácsadó és a kormányfő ezzel hiába próbálja megakadályozni, hogy kinyilvánítsák: nem erre kapott felhatalmazást.

Gyurcsány Ferenc hétfői azonnali kérdésében – mint kifejtette – azt akarta kideríteni, hogy Orbán Viktor, aki “sok évvel ezelőtt még hitt a polgári Magyarország eszményében”, az országot nyugatos polgári demokráciává vagy keleties, tekintélyelvű országgá kívánja-e formálni. Közölte, a jövőt építő öngondoskodást, a nyugdíjmegtakarítást polgári erénynek tartja. Véleménye szerint azonban Orbán Viktor a nyugdíjrendszer mostani, “erőszakos államosításával” rombolja ezeket az erényeket, rombolja a polgári Magyarországot. A volt kormányfő szólt az új alkotmányról is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: hazugságnak tartja, hogy “a forradalom felhatalmazta volna” Orbán Viktort az új alaptörvény elkészítésre.

“Ha ön hisz a népben, és ha ön azt gondolja, hogy a nép még mindig hihet önben, akkor azt kérem, adja meg a népnek a döntés jogát. Szabadságot kérek a népnek, hogy dönthessen sorsáról: dönthessen nyugdíjáról, dönthessen alkotmányáról, dönthessen a polgári Magyarországról” – mondta, majd azt kérdezte a kormányfőtől, mire kívánja használni a néptől megszerzett felhatalmazást, zsarolásra vagy szolgálatra. “Ha szolgálatra, akkor engedje, hogy döntsön a nép” – közölte, feltéve a kérdést: “miniszterelnök úr, miért fél saját népétől, miért fél a polgári Magyarországtól?”.
http://t3.gstatic.com
Orbán Viktor válaszában azt mondta, ősi igazság, hogy az beszél félelemről, aki fél. “Megértem, hogy az MSZP egyes képviselőinek komoly és személyes problémát jelent a félelem. Ezt úgy hívják, elszámoltatás és elszámoltatástól való félelem” – közölte, hangsúlyozva, hogy a választók döntöttek: nyolc év kudarcainak, bűneinek és hazugságainak politikai felelőseit meg kell nevezni, el kell számoltatni. Véleménye szerint a szocialistáknak “nehéz lehet hozzászokniuk” ehhez, hiszen nyolc évig mindent meg lehetett tenni következmények nélkül. A magyarok azonban úgy döntöttek, más világban akarnak élni; ezért is szükség van az új alkotmányra – jelentette ki, megjegyezve, hogy akik nem akarnak új alkotmányt, valójában azt a korszakot akarják visszahozni, amelyben vissza tudtak élni a hatalommal.

A kormányfő hangsúlyozta, az Országház nem a személyes problémák megtárgyalásának és megoldásának helye, a Parlamentben a köz érdekében kell végezni a munkát. Kiemelte, az új alkotmányt a hatályos szabályok szerint, a magyar parlamentáris hagyományok szellemében és a legjobb alkotmányos szokásokat követve az Országgyűlésben fogják megalkotni.

Gyurcsány Ferenc viszonválaszában úgy reagált: a fenyegetés ebben az esetben nem jó tanácsadó. “Ön ellopja hárommillió embernek a pénzét, és ön erre büszke. Én az ön helyében szégyellném magamat” – mondta Orbán Viktornak. Megjegyezte, szerinte a miniszterelnök úgy akar új alkotmányt adni az országnak, hogy nem meri megkérdezni a népet, akarják-e az általa ajánlott alaptörvényt. “Ha ön demokrata, ha ön tisztességes ember, ha önt érdekli, hogy mit gondol a nép az ön alkotmányáról, akkor ne fenyegessen sem bennünket, sem mást, hanem álljon a nép elé, és mondja azt: ajánlatom van az ország alkotmányára, és kérem a nép, az istenadta nép támogatását. Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva, és főleg ne legyen tolvaj!” – zárta szavait.

Orbán Viktor mindezt úgy kommentálta, hogy tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től, különösen nem a volt miniszterelnöktől, Gyurcsány Ferenctől. Felidézte, az alkotmányozás kérdését a szocialisták tették a parlamenti választás második fordulójának kulcskérdésévé. “Én megértem, hogy önök bátor emberek: elég bátrak voltak, hogy kardlapoztassanak, emberekre vadásszanak gumilövedékkel, kilőjék ártatlan tüntetőknek a szemét, elég bátrak voltak, hogy meghamisítsák a költségvetést, hogy orránál fogva vezessék az egész országot” – sorolta, hozzátéve, hogy “mi ebből a bátorságból nem kérünk (…). Mi csak egyszerűen kijavítjuk az önök hibáit, eltakarítjuk a romokat, és megújítjuk Magyarországot”.

Gyurcsány Ferenc kérdésének elhangzása alatt a jobbikos képviselők hátat fordítottak a volt miniszterelnöknek. Az azonnali kérdést és választ jelentős érdeklődés kísérte, nemcsak a parlamenti padsorok, hanem a páholyok is megteltek. A két politikus az új parlament megalakulása óta most folytatott először nyilvános szópárbajt.

forrás MTI

Leave a Reply 1637 megnézve, 1 alkalommal mai nap |