< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: MSZP: a kormány “kiírja a társadalomból” a pénztártagokat

| Mobile | RSS

MSZP: a kormány “kiírja a társadalomból” a pénztártagokat

2010. december 5. | hozzászólás | Közélet

Az MSZP ismételten felszólította a kormányt arra, hogy tegye lehetővé a magán-nyugdíjpénztári tagoknak a korrekt nyilatkozattétel lehetőségét. Kormos Kata, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az országban csak nyolc helyen lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról, a határidőig hátralévő 35 munkanapon – háromablakos ügyintézéssel és fejenként kétperces ügyintézési idővel számolva is – a hárommillióból mindössze 201.600 ember tud élni ezzel a lehetőséggel. Kifogásolta, hogy sokaknak több száz kilométert kell utazniuk a nyilatkozattételhez. Példaként a sátoraljaújhelyieket említette, akiknek több mint ötszáz kilométert kellene ezért megtenniük.

Korózs Lajos, az MSZP elnökség tagja a sajtótájékoztatón leszögezte: a kormány korlátozza a cselekvési autonómiát, az emberi méltóságot, durva szankciókkal fenyeget, veszélyezteti a szociális biztonságot, és “kiírja a társadalomból” a pénztártagokat.

Mint mondta: zsarolásnak tartja, hogy azok, akik a magánnyugdíjpénztárakban akarnak maradni, az új szabályok szerint hiába dolgoznak a nyugdíjba vonulásukig még 20-25 évet, nem gyarapodik a szolgálati idejük, pedig a munkáltatók továbbra is fizetik a 24 százalékos nyugdíjadót.

Ide sorolta azt is, hogy az eddigi járulékfizetés után csak akkor kapna nyugdíjat az, aki pénztártag marad, ha legalább 15, illetve 20 évet már ledolgozott.

Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárakban maradók az állami nyugdíjuk hetven százalékát elveszítenék.

Kitért arra: a magán-nyugdíjpénztári hozamot egy összegben fel lehet venni, de utána személyi jövedelemadót kell fizetni.

Korózs Lajos úgy fogalmazott: életveszélyes lépés a nyugdíjrendszer teljes államosítása, mert folyó kiadásokat finanszíroznak belőle, a romló demográfiai helyzet miatt pedig a társadalombiztosítási alapban újratermelődik majd a hiány, az új rendszer viszont nem ösztönöz megtakarításra, öngondoskodásra.

Kiemelte: néhány nappal ezelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy levélben egyértelművé tette, hogy Magyarországon a későbbiekben csak annyi nyugdíjat lehet kifizetni, mint amennyi járulékot beszedtek. “Ez a svéd modell” – állapította meg.

forrás MTI

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: