< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ezer tó megyéje leszünk – a vízügy előre figyelmeztetett

| Mobile | RSS

Ezer tó megyéje leszünk – a vízügy előre figyelmeztetett

2010. december 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Csongrád megye – Csongrád megyében két Fertő-tónyi terület áll víz alatt. Immár évtizedes probléma, hogy nem folyik le a víz – mindenki egymásra mutogat.

Az elmúlt hónapokban a szokásos csapadék kétszerese esett. A nyári, esős időt követően már telítődtek a földek – nem tudják elnyelni a vizet. Megyeszerte több helyen kritikus a belvízhelyzet: Csanyteleken, Tömörkényen, Domaszéken 24 órában szivattyúznak. Makó térsége is komoly veszélyben van, ugyanis pár milliméter csapadék is elég, hogy víz alá kerüljön a hagymaváros.

– Nyár óta nem lehet megközelíteni a szivattyútelepet, ezért kell a lánctalpas dózer – magyarázta a makói átemelő mellett Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója. A védekezésért felelős mérnökkel ellátogattunk a megye több pontjára, hogy megnézzük, hogyan küzdenek a belvíz ellen. A Makó Szivattyútelepnél arról beszélgettünk, hogy a szivattyú meghibásodása miatt fél üzemmel emelik a Marosba az összegyűlt belvizet. – Felázott a töltés koronája, ezért halogattuk eddig a szivattyúcserét – magyarázta Kozák, miközben egy teljesen száraz csatornában baktattunk az átemelő telep felé. – Az előrejelzések szerint újabb csapadékhullám jön, emiatt fel kell készülnünk a legrosszabbra – a mostani fél üzemtől Makó víz alá kerülne – magyarázta a mérnök, aki hozzátette: közel 1100 milliméter csapadék esett a szokásos 4-500-zal szemben.

Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. Új szivattyút telepítenek – lánctalpas segítségével. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. Új szivattyút telepítenek – lánctalpas segítségével. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tavasszal, nyáron már vízben állt a megye. Most újrázunk

A katasztrófavédelem is aktívan dolgozik a belvízi védekezésben. Eddig tizenkét szivattyút adtak ki a munkálatokra, és 21 500 homokzsákot – mondta el Tátrai János a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Hozzátette: a legrosszabb a helyzet Csongrád megyében Csanyteleken és Csanádpalotán.

– A tavaszi események után, mennyi csatorna épült? – tettem fel a logikusnak tetsző kérdést, amire Kozák Péter csak ennyit válaszolt: „Állami vonatkozásban a hálózat megvan, a működésével vannak zavarok.” A mérnök szerint a rendszereink ennyi vizet már nem tudnak elvezetni. Kérdésemre, kinek kellene takarítania a belvízelvezető csatornákat, Kozák a következőket válaszolta: – A tulajdonos feladata a tisztítás. A főgyűjtőknél ez az állam.
Ahogy a száraz csatornából a majd 2 méter mély vízzel telt belvízelvezető mellé értünk, kiderült: a földtulajdonosok, vízügyi társulások gyakran elfeledkeznek a tisztítási kötelezettségükről. Többek közt ezért áll 70 ezer hektár víz alatt.
– Ez egy egy tonnás szivattyú – mutatta Kozák a nemrég telepített vízátemelőt. A telepre belépve megtudtuk, egy 1962-es szivattyú őrzi a makóiak biztonságát.

A csatornákra visszatérve megkérdezem: Nem lenne egyszerűbb, ha nyáron tisztítanák a belvízelvezetőket, és nem olyankor, amikor csurig vannak vízzel? – De – válaszolta a vízügyi igazgató, aki szerint a 70 ezer hektár víz alá kerülése nagyon jelentős károkat okoz.

„10 évente egyszer előforduló csapadék”

Tovább esik az eső

A met.hu előrejelzése szerint szerda éjszaka kis mennyiségű csapadék várható, csütörtökön 2-5 milliméter. A meteorológusok szerint záporos, zivataros időszak következik, szélsőséges lehet a csapadék eloszlása.

– Ezek a belvízelvezető csatornák már nem tudják a vizet elvezetni. Úgy tervezték őket, hogy 10 évente egyszer elvezessék az esetlegesen megnövekedett esőmennyiséget. Most már ott tartunk, hogy 2010-ben Csongrád megyében mindössze 20 napig nem volt belvízi védekezés – magyarázta Kozák. A mérnök szerint a csatornákhoz csatlakozók – települések, szántóföldek – vízgazdálkodása sem megfelelő, ezért sem folyik el a földekről a víz, ugyanis a rendszerváltás földosztásait követően a tulajdonosok többsége beszántotta a csatornákat. Kozák azt is megemlítette, hogy a földeken futó „táblacsatornák” hamarosan újra állami kézbe kerülhetnek, így a központi védekezés hatékonyabb lehet.

Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. A tehenek is vízben állnak. Az állattartók igyekeznek minél magasabbra terleni őket. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. A tehenek is vízben állnak. Az állattartók igyekeznek minél magasabbra terleni őket. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ősszel már jelezték, hogy baj lesz

– Készítettünk jelentést, amelyben megírtuk: a talaj telítettsége miatt az újabb esők miatt katasztrofális lesz a belvízhelyzet – mondta Kozák Péter. – Nem feladatunk senkit sem minősíteni, a mi feladatunk a védekezés – hárította el további kérdéseinket a vízügyi szakember. A közelben futó M43-as autópálya is megváltoztatta a vizek áramlását – ezért amíg nem látjuk tisztán, hogy ki és hogyan fogja üzemeltetni az autópályát övező belvízelvezető csatornákat, nem adjuk ki a vízügyi engedélyt. Nem lesz használatbavételi engedélye az M43-asnak – tudtuk meg a mérnöktől.

Makó–Maroslele–Földeák–Szegvár–Csanytelek

Mértékváltás

70 ezer hektár, az 700 km2. A Fertő tó 309 négyzetkilométer felületű, így a Csongrád megyében belvízzel borított területek nagysága majdnem két Fertő-tónyi területet tesz ki. 1999-ben 108 ezer hektáron állt a víz. A termést komolyan veszélyeztető belvíz jelentős élelmiszerdrágulást is okozhat.

– Menjünk, nézzük meg Kurca kotrását! – invitált Kozák, és elindultunk. Óföldeák mellett egy munkagépet pillantottam meg, melléálltam. – Kitisztítjuk a csatornát, ugyanis a telektulajdonos betemette, emiatt nem folyik le a belvíz – magyarázta a csatorna mellett dolgozó férfi. Megtudtuk: a makói önkormányzat kérte őket, hogy távolítsák el az illegális dugót – ami a szántóvetőnek ugyan kényelmes volt, de a többi földtulajdonosnak ingyen tavat jelentett. – Persze, reklamálnak, hogy az állam nem csinál semmit, de íme a példa, saját maguk temetik be a csatornákat – magyarázta a fiatal férfi, aki szerint „békeidőben” egyszerűbb lenne a karbantartás, sőt megkockáztatta: most kétszer-háromszor annyiba kerül a tűzoltás, mint a megelőzés. Mindszentnél újra eleredt az eső. A földeken néhol foltokban, néhol összefüggő tavakban áll a víz.

Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. Elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Fokozódik a belvízhelyzet Csongrád megyében. Elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Olyan, mint egy rotációs kapa, a nádat tövestől szedi ki – magyarázta Jászné Gyovai Ágnes a Kurca parton állva, hogy mi az a furcsa vízi jármű, ami a nádat tépi. A vízügyi szakembertől megtudtuk, hogy a belvíz levonulási szint felett áll az egykori holtág, jó 40-60 centivel. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy sokkal nehezebben folyik le a víz. – Miért nem nyáron takarítanak? – kérdeztük, amire csak annyit válaszoltak: „Most van rá pénz.” Az úszókotró egyfolytában dolgozik, a Kurca tisztasága a garancia Szegvár és Szentes belvízmentességének.
forrás délmagyar

Leave a Reply 456 megnézve, 1 alkalommal mai nap |