< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Belvíz elleni védekezés

| Mobile | RSS

Belvíz elleni védekezés

2010. december 11. | hozzászólás | Katasztófavédelem

.
A vízügyi helyettes államtitkár december 9-i jelentése alapján tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg a védekezéssel érintett területeken 294 500 hektárt borít belvíz, ebből 164 400 hektár vetés vagy szántó, a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területek nagysága meghaladja a 400 000 hektárt. (www.vizugy.hu) December 9-én 14 megyében 275 településen folyt belvízvédelmi tevékenység, összesen 24 fő kitelepítésére került sor. A védekezésben közel 3000 ember és több mint 250 munkagép és gépjármű vett részt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a tűzoltóságok folyamatosan dolgoznak. Nemcsak a védekezésben vesznek részt, hanem nagy erőkkel segítik a megelőzési munkálatokat is. A csütörtöki viharos szél miatt a riasztások 80 százaléka műszaki mentés volt.
Bács-Kiskun megye:
Szalkszentmárton településen továbbra is kritikus a helyzet, hisz a szennyvízcsatornák is telítődtek csapadékvízzel. Pálmonostoron visszaköltözött házába a december 3-án kitelepített ötfős család. Tiszakécskén egy háromfős családot kellett kitelepíteni, átmenetileg rokonokhoz költöztek.
Békés megye:
A megyei igazgatóság a védekezési feladatok irányítására hét hivatásos állományú tisztet rendelt ki Telekgerendás, Csorvás, Kétsoprony, Kondoros, Szarvas, Békésszentandrás településekre.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye:
A Bódva áradása miatt 14órakor a Tornabarakony és Tornaszentandrás településekre vezető utat le kellett zárni, ezért a településeket személygépjárművel nem lehetett megközelíteni. A települések lakosságának ellátása, a lakosság településre történő ki- és beszállítása speciális járművekkel megoldott.
Szentistván településen a belvízi veszélyeztetettség miatt két személy elhelyezése vált szükségessé.
Csongrád megye:
A 36 érintett településen hivatásos állományú tisztek irányításával végezték a belvíz elleni védekezést.

Fejér megye:
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az önkormányzatok kérésére Bodajk településre 2000, Baracskára 1000, Kulcsra 2000 és Sárbogárdra 4000 homokzsákot szállított ki.
Győr-Moson-Sopron megye:
Pér-Püspökalap településen négy lakóházat veszélyeztetett a belvíz. A vízelvezetés érdekében kialakítottak egy 300 m hosszú elvezető árkot. Győrszentivánon egy helyi lakos házát veszélyeztette a belvíz. Mivel a víz azonnali elvezetése nem volt lehetséges, a veszélyeztetett lakóépület bejáratát homokzsákokkal elzárták. A győri önkormányzat egy lakó elhelyezéséről gondoskodott.
Hajdú-Bihar megye:
A megyében 32 településen végeztek belvíz elleni védekezési munkákat. A tűzoltók 15 helyszínen szivattyúztak.
Heves megye:
Hatvan településen a zagyvai zsilipeket lezárták, a főgyűjtő csatornából a Zagyvába emelik át a vizet. Hatvan Görbe ér utcája százméteres szakaszon járhatatlan a 20-50 cm-es belvíz miatt.
Jász-Nagykun-Szolnok megye:
Jászjákóhalmán egy családi ház falazata megrepedt, négy felnőtt egy csecsemővel rokonokhoz költözött.
Komárom-Esztergom megye:
16 településen 62 közmunkás kézi erővel és munkagépekkel a vízelvezető árkok tisztítását végezte. A belvíz miatt a tűzoltóságok öt esetben szivattyúztak.
Pest megye:
A megyében 40 települést veszélyeztet a belvíz. A legsúlyosabb helyzet Tóalmáson alakult ki, ahol a víz közel 200 családi házat veszélyeztet. Tápiószecsőn 150-200 lakóház pincéje, Szentlőrinckátán valamennyi ház pincéje megtelt vízzel. A településen egy családnak el kellett hagynia otthonát, rokonokhoz költöztek.
Nógrád megye:
Szurdokpüspöki településen folyamatosan szivattyúznak.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
A belvíz összesen 552 lakóházat veszélyeztet, Nyíregyháza és Újfehértó településeken egy-egy lakó ideiglenes elhelyezéséről gondoskodott az önkormányzat.
Pénteken fél 12-kor összeült a megyei Védelmi Bizottság. Döntése értelmében a megáradt Tisza által elöntött üdülőtelepek házaiból kikapcsolta az áramszolgáltatást. Mivel a Tisza felső szakaszán III. fokú készültség van, a régió polgári védelmi bizottság.kirendeltségei alkalmazási készenlétben vannak. A tiszai ár tetőzése holnap Vásárosnaménynál várható.
Vas megye:
A katasztrófavédelmi igazgatóság nagy mennyiségű homokzsákot biztosított Sorkifalud és Gyanógeregye önkormányzatoknak arra az esetre, ha a védekezés szükségessé válik.

forrás katasztrófavédelem

Leave a Reply 506 megnézve, 1 alkalommal mai nap |