< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: VPOP ellenőrzés a szegedi cserepes sori – kínai – piacon

| Mobile | RSS

VPOP ellenőrzés a szegedi cserepes sori – kínai – piacon

2010. december 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szerkesztőségünk meghívást kapott a VPOP sajtóreferensétől, Némedi Varga Éva őrnagyasszonytól. Találkozó a kínai piac hátsó bejáratánál. Úgy gondoltuk, hamarabb érkezünk, s szétnézünk a terepen. A mínusz 12 fokban nem sok üzletfél volt a legendás piacon. Lézengett egy-két kuncsaft, akik a földön, papírkartonon elhelyezett ruhaneműk között válogattak. Található ott minden, férfi, női, gyerek fehérnemű, felső ruházat, cipő, kesztyű, játék, nyári szandál, papucs, még felsorolni is nehéz lenne e látványbazárt. A nagymama korú asszonyt kérdeztem
– Jó napot kívánok.
– Jó napot. – mosolygott a hölgy.
– Kinek s mit szeretne vásárolni.
– Az unokáimnak válogatnék. Egyik fiú, a másik kislány. Csizmára gondoltam. – s felnézett. Az egyik nagy beszerzési centrumban a hótaposó 3500 Ft. Ott nem alkudhatok, míg itt… s felhúzta a vállát. A vásárolt termékekről természetesen nem kapott számlát!
Közeledett a 10 óra, kimentünk a kolléganőmmel a megbeszélt találkozó helyre. A vámosok s az újságírók már ott toporogtak. Őrnagyasszony vezetésével megkezdődött a közös akció, a rendőrség támogatásával.
A megfigyelők már rég leadták a hírt. – megérkeztek ezek a…
A kínai „kereskedők” az egyik pillanatban még ott voltak, a következőkben kámforrá váltak! Otthagytak csapot-papot. Megkérdeztem az egyik vámtisztet.
– Ilyenkor mi a teendő?
– Megnézzük az árukészletet, hatósági tanuk jelenlétében! S ha találunk olyan termékeket, amit számlával kell bizonyítania az eredetét, – Adidas Niké…stb. – akkor megkeressük a piacvezetőséget, hogy ki bérli a helyet. Ez ilyen egyszerű.

Az ellenőrzéskor a rendőrség elkérte a kereskedők papírjait, tartózkodási engedélyét, s megvizsgálták, nincs- e körözés ellenük! A kínaiaknál mindent rendben találtak. Akadt olyan kereskedő is, aki azt hajtogatta, ő csak sétál a placc előtt, ám nem akart magyarul beszélni. De végül az igazoltatáskor kiderült, övé a temérdek áru!!
Sehol nem láttam nyugtát! (Itt nem szokás nyugtát, számlát adni! – e tényt a saját bőrömön is tapasztaltam.) Abban a pillanatban a kínai”kereskedő” nem tud magyarul, s így nem tudja érvényesíteni a fogyasztó a jogait!?
Hol van a fogyasztóvédelem? A munkaügyi felügyelőség? Számtalan ember dolgozik a kínaiaknak! Talán mindegyikük be van jelentve?
Az ellenőrzés 1 -1, 5 óra alatt lezajlott. Megbeszéltük a kontroll mozzanatait s tapasztalatát, közben topogtunk a sárban, s nyakunkba ömlött a gyorsan kreált tetőről a téli csapadék. Szétrebbentünk, mint a madárraj.
A kijáratnál elképesztő látványt nyújtott a zöldséget, tojást kínáló árus! A megfigyelő mereven ült egy háromlábú széken, nekem úgy tűnt mosolygott…
-oil-

Leave a Reply 1255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |