< Böngészés > Főoldal / Riport, Sport / Blog article: Kálmán Ferenc az órásmester…

| Mobile | RSS

Kálmán Ferenc az órásmester…

2010. december 21. | 3 hozzászólás | Riport, Sport

Az öreg barátom beteg! Minap meglátogattam a műhelyében. Nem görnyedt már a munkaasztala fölött, szemén a jellegzetes nagyítóval. Szívembe nyílalt, hol van! 1950– óta a megkopott bútorok között javította szótlanul az órákat. Tik– tak. Tik-tak… sosem panaszkodott, tette a dolgát! Egyetlen napot nem hiányzott! Utoljára már csoszogott az öreg.

Mikor Szegeden jártam benéztem hozzá. Oly jól esett vele beszélgetni. A szeme előtt nőttem fel a fiával együtt, akivel egy iskolába, mit egy iskolába, egy osztályba jártunk nyolc évig.
Mikor felnézett, megismert, s szótlanul bólintott. A szeme üzent.. Hát eljöttél?- majd lecsukta a szemét egy pillanatra, később ráhajolt az óráira. Csendesen dolgozott, míg mi a fiával hangoskodtunk. Az emlékek tárháza nyílt meg. Látod ezt sem tudtad, meghalt a Zoli, a Laci…. döbbentem hallgattam a „híreket” Mondok egy jó hírt is! – mosolyodott el a fiatal Kálmán.- Apám most töltötte be a nyolcvanadik életévét! Gratulálok Kálmán bácsi! Isten éltesse! Szegednek szüksége van még magára. Hisz ketten viszik a város jó hírnevét az iparosok közül! Felnézett, elmosolyodott, s a fejét ingatta jobbra, balra. Ki vóna az?- mondta halkan. Szemébe néztem, – Rátkai, a papucsos! Rezzenéstelen arccal nézett, igaz! Az öreg beszéde lelassult, a mozdulatai elcsúsztak. Rá tekintettem a barátomra. Beteg az apád? – bólintott.
Az öreg barátom válogatott súlyemelő volt. Nem is akármilyen! 1949– ben A Minisztertanács Elnökének Hivatala 9.331.M.E I/A./1949 szám 1949 évi szeptember hó 23 napján határozatával Önnek 1949. évben Budapesten rendezett Főiskolai Világbajnokságon szerzett érdemei elismeréséül a Magyar Köztársasági Sportérdemérem bronz fokozatát adományozta. Aláírás Dobi István elnök
Ezzel nem dicsekedett, szerényen fogadta a gratulációmat. Később legyintett,- rég volt.—S kire emlékszik a magyar csapat tagjai közül a világbajnokságon? – Papp László olimpiai bajnok ökölvívóra. Jó barátok voltunk. Mikor Szegedre jött élménybeszámolóra, mindig meglátogatott… itt a műhelyben Jól elbeszélgettünk. – Miről folyt a diskurzus?- Miről? – élénkült fel az öreg súlyemelő – hát a csajokról, s csibészesen mosolygott. Azután megmutatta a válogatott jelvényét s érmeit. A magyar címer mos is ékesen csillogott! Az idő vasfoga nem bírta megmarni a magyar virtust, amit megismerhetett a világ. –

István, – búcsúzáskor utánam szólt -nem szeretném… ha a fotóm.. benne lenne
-oil-

Leave a Reply 2196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: ,