< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Európai parlamenti képviselők bírálják az új, magyar médiatörvényt

| Mobile | RSS

Európai parlamenti képviselők bírálják az új, magyar médiatörvényt

Bírálatokat váltott ki az Európai Parlament képviselői körében az új magyar médiatörvény, amelyet röviddel azelőtt fogadott el a budapesti törvényhozás kormánytöbbsége, hogy Magyarország január elsejétől az EU soros elnöke lesz- jelentette az AFP francia hírügynökség.

“Magyarországot a sajtószabadság európai szabályai alapján fogjuk vizsgálni. Amennyiben ezeket nem teljesítik, Budapestnek komoly problémái lesznek”- közölte az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, Martin Schulz a Frankfurter Rundschaunak adott interjújában.

Alexander Alvaro, a liberális párt, az FDP európai parlamenti képviselője azt mondta az AFP-nek: “meglehetősen kétes helyzet”, hogy az EU soros elnöki tisztére készülő országban”a kritikus médiát el akarják némítani”. Alvaro közölte: Budapesten a kormány képviselői azt bizonygatják, hogy a törvény megfelel az európai normáknak, ő azonban úgy látja, hogy a törvény ellentmond az EU alapjogi chartájának.

“A magyar kormánynak önvizsgálatot kell tartania, hogy eldöntse: valóban ki tud-e állni az Európai Unió chartája mellett, magáénak vallja-e annak értékeit, és ennek megfelelően tudja-e átvenni január 1- én az EU-elnökséget” – mondta a liberális politikus.

Az AFP a nyilatkozatok kapcsán megjegyzi: “a vitatott médiatörvény, amit keddre virradóra hagytak jóvá a budapesti parlamentben, egy úgynevezett Médiatanács felállítását irányozza elő, és ennek a tanácsnak az öt tagja a jobboldali konzervatív kormányzópárthoz, a Fideszhez tartozik”.

A francia hírügynökség közlése szerint “a grémium felügyeli a rádiókat, tévéket, a nyomtatott és online sajtót, és nagy pénzbüntetéssel sújthatja őket. A törvény értelmében az újságíróknak meg kell nevezniük forrásaikat, ha nemzetbiztonsági kérdéséről van szó. A törvény január 1-én lép hatályba, vagyis azon a napon, amikor Magyarország átveszi fél évre az Európai Unió soros elnökségét” – közölte az AFP.
forrás népszava online

Leave a Reply 374 megnézve, 1 alkalommal mai nap |