< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A miniszterelnök a Facebookon tett közzé videoüzenetet, míg Mesterházy Attila karikatúrasorozattal jelentkezik.

| Mobile | RSS

A miniszterelnök a Facebookon tett közzé videoüzenetet, míg Mesterházy Attila karikatúrasorozattal jelentkezik.

Tíz olyan intézkedést sorol fel a Facebook közösségi portálon csütörtökön közzétett videoüzenetében Orbán Viktor, amelyre szerinte “mindannyian, közösen és együtt a leginkább büszkék lehetünk”.

A miniszterelnök ezek közé sorolja, hogy a legnagyobb nemzeti egységet hozták létre Európában a parlamenti, majd az önkormányzati választáson; a legnagyobb adóscsökkentést hajtották végre az elmúlt húsz év történetében; bevezették a gyermeknevelést támogató adózást; először Európában Magyarországon vezették be a bankadót; 90 év után ismét van kettős állampolgárság; a valaha volt legszigorúbb törvényt vezették be a bűnözéssel szemben; a vörösiszap-katasztrófa esetében világra szóló összefogást hoztak létre a magyarok; eltörölték a felháborító végkielégítéseket; megfelezték a politikusok számát; és megadták a szabad pálinkafőzés jogát.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a szabad pálinkafőzés jogának megadása egy kormányzati felhívással is felér: arról szól, hogy “csak csináld, csak csináljátok. Ha reklámfilm lenne, azt mondanám: Just do it”.

A megjelent videoüzenetben Orbán Viktor a Facebook-közösség kérdéseire válaszol. A kormányfő elsőként a gazdasági kilátásokról, a munkahelyteremtésről beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta: akkor lehet majd becsületes munkából megélni, ha a tisztességes munkáért tisztességes bért kap az ember. Aki pedig nem bérből él, hanem vállalkozni próbál, akkor tud majd a tisztességes vállalkozói munkából megélni, ha a magyarországi vállalkozások versenyképesek lesznek a környező országok vállalkozásaival, és elegendő jövedelmet termelnek.

A miniszterelnök a bérekről szólva közölte, nem hisz abban, hogy állami szabályozással lehet magasabb béreket garantálni a gazdaságban. Ehelyett az adócsökkentésben hisz. Szerinte akkor lesz tisztességes munkáért tisztességes bér, ha nem lesznek kiszolgáltatottak az emberek, és több lesz a munkahely annál, mint amennyi ember munkát keres. Hangsúlyozta azt is, úgy kell az embereket támogatni abban, hogy dolgozzanak, hogy közben nem szabad büntetni a sikert, vagyis ha munkát vállalnak, pénzt keresnek, az állam minél kevesebb pénzt kell hogy elvonjon tőlük. Ilyen adórendszer lesz januártól – jelentette ki.

A gazdasági kérdések után a miniszterelnök a gyermeket nevelő családokért tett intézkedésről szólt, amelyek között felsorolta például a kilakoltatási moratórium elrendelését, a családi pótlék folyósításának a gyermek iskolába járáshoz kötését, a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő szülők kiemelt támogatását, valamint a sport támogatását. Hozzátette: “először mondjuk ki Magyarországon a következő év elejétől kezdődően, hogy az állam nem nyúlhat hozzá ahhoz a pénzhez, amely a gyerekek felneveléséhez szükséges. El fogunk jutni majd oda több lépésben, hogy a gyermekneveléshez szükséges pénzt egyáltalán nem adóztatja majd az állam”.

Elmondta, sok kérdés érkezett az elszámoltatás ügyében is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: “régi bűnnek hosszú az árnyéka”, az emberek nem felejtenek. Az elszámoltatás nem a bosszúból táplálkozó elvárás, hanem sokkal inkább a jövőért érzett felelősségből fakadó érzés – jegyezte meg, hangsúlyozva: az elszámoltatás ügyében továbbra is elkötelezettek.

Közben Mesterházy Attila, a szocialisták elnök-frakcióvezetője bejelentette, tíz részből álló karikatúrasorozatban a Facebook közösségi portálon is tiltakozik az MSZP a kormány azon intézkedései ellen, amelyek leginkább felháborodást váltottak ki az emberekből.

A szocialista pártelnök elmondta: a karikatúrák az ő ötletei alapján készülnek és a saját facebookos oldalán jelennek meg, “Kérdezni még szabad?” címmel. A témák között szerepel egyebek között a médiatörvény, az Alkotmánybíróság és az államfő tevékenysége.
forrás hír 24

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |