< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: OPSZ évértékelő

| Mobile | RSS

OPSZ évértékelő

2010. december 24. | hozzászólás | Közélet

A szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma a nagyvárosokban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteki évértékelő elnökségi ülésén Budapesten.

A belügyminiszter emlékeztetett rá: még a kormányra kerülésük előtt felmérték, milyen a településeken élők biztonságérzete, és azt tapasztalták, hogy – főleg a kistelepüléseken – a munkájának a gyümölcsét nem az élvezte, aki megdolgozott érte, hanem aki “arra járt és jogtalanul eltulajdonította”. Ezért tervet készítettek a közbiztonság javítására és a tulajdon elleni szabálysértések szigorúbb szankcionálására.

Mint mondta, a kormányra kerülés után a jogalkotásban is megkezdődött a munka, például elvették a jegyzőktől a kis értékű lopások nyomozását, mivel nem voltak erre felkészülve. Emellett lehetővé tették, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is sújtható legyen, függetlenül attól, hogy az elkövető fiatalkorú-e vagy sem.

Ennek jelentős visszatartó hatása lett nemcsak a kistelepüléseken, hanem a nagyvárosokban is. A nagyvárosokban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján a szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma – mondta.

Hozzátette: augusztus 9-étől, a jogszabály életbe lépésétől december 3-ig 18.473 esetben került sor ilyen eljárásra. A bíróságok 581 személlyel szemben 3.684 nap elzárást szabtak ki. Megjegyezte: ezek a számok is azt mutatják, létjogosultsága van az intézkedésnek.

A miniszter a rendőrség és a polgárőrség együttműködését kiválónak értékelte és azt kérte a polgárőröktől, nézzék meg, milyen további lépések szükségesek a közbiztonság, közrend javítása érdekében. Egyben jelezte: továbbra is számít a polgárőrök támogatására.

“Számítok 2011-ben is a polgárőrök segítségére és biztos vagyok benne, a rendőri erőkkel közösen ismét tudunk javítani minden egyes település közrendjén, közbiztonságán” – jelentette ki.

A belügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a polgárőrség jó teljesítményéhez szükséges a kormányzat támogatása is, és arról is tájékoztatta az OPSZ elnökségi ülésének résztvevőit, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre 700 millió forint támogatás áll majd a polgárőrök rendelkezésére.

Túrós András, az OPSZ elnöke évértékelőjében úgy fogalmazott: a polgárőrök országszerte “szinte mindenütt fantasztikusan teljesítettek”, 8 milliárd forintnak megfelelő értékű munkaórával járultak hozzá a közbiztonság javításához, tízezer esetben értek tetten elkövetőt, és százezer jelzést adtak a társhatóságoknak. A rendőr-polgárőr közös szolgálati órák száma pedig elérte az 1,7 milliót.

Kiemelte: a polgárőrség csatlakozott a kormány által meghirdetett programhoz, ennek nyomán a körzeti megbízottak (kmb) és a polgárőr egyesületek “egymásra találtak”, a kmb-sek az egyesületek szakmai felügyelői lettek, ez pedig javította a kistelepüléseken élők közbiztonságról alkotott véleményét. Túrós András jelezte: 2011-ben a kistelepülések biztonsága lesz a prioritás a polgárőrségnél.

Nagyon jó, hogy ennek az országnak van polgárőrsége, erre a polgárőrségre bizton lehet számítani és ez jó hatással van az ország közbiztonságára – jegyezte meg. A jövőre tervezett 700 millió forintos állami támogatással kapcsolatban azt mondta: ha megkapják, tovább tudják segíteni a közbiztonság védelmét.
forrás Bm

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: