< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szijjártó tévedett, a németek beszóltak

| Mobile | RSS

Szijjártó tévedett, a németek beszóltak

Orbán Viktor szóvivője szerdán még azt terjesztette, hogy a német kormánynak nincs baja a magyar médiatörvénnyel. Ehhez képest csütörtök délelőtt a német külügyi államtitkár azt mondta, hogy a törvény nem vet jó fényt a magyar EU-elnökségre, és semmiképpen sincs összhangban az EU szellemiségével. Aztán a német külügyminiszter telefonon adott tanácsokat Martonyi Jánosnak, hogyan kellene módosítani a törvényt.

Csütörtökön Werner Hoyer német külügyi államtitkár bő öt percben nyilatkozott [1] az SWR nevű német rádiónak a magyar médiatörvényről. Többek között azt mondta, hogy az „új magyar médiatörvény nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre”. Az államtitkár azt is mondta, hogy az EU szellemiségével semmiképpen sem fér össze a magyar szabályozás. A német politikus itt az EU jelmondatát, az
“egység a sokszínűségben” szlogent idézte.

Szintén csütörtökön Guido Westerwelle német külügyminiszter telefonon beszélt Martonyi Jánossal. A német külügyminisztérium közleménye szerint a “barátságos légkörben a médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről beszéltek”. Mivel a magyar kormány eddig határozottan kiállt a kedd hajnalban elfogadott törvény mellett, ezért a módosítást nyilvánvalóan a németek kezdeményezték.

A diplomáciában szokatlan, hogy egy frissen elfogadott törvény módosításért lobbizzon egy külföldi kormány. A német lépés egyértelműen arra utal, hogy a médiatörvény komoly ellenérzéseket váltott ki Berlinben.
Szijjártó tegnap még nem akarta elhinni

Orbán Viktor szóvivője szerda este magyar újságíróknak még azt állította, hogy a német kormány nem kritizálta a magyar médiatörvényt, az ezt terjesztő sajtó tévedett, rosszul fordított. Szerdán a német kormány helyettes szóvivője tolmácsolta a berlini kormány álláspontját, amiben a jogállamiság betartására figyelmeztették [2] a budapesti kormányt. Ezt próbálta Szijjártó úgy beállítani, mintha nem a médiatörvény kritikájáról lett volna szó.

A német külügyi államtitkár csütörtöki rádiónyilatkozata azonban arra utal, hogy nem az újságírók tévedtek, hanem Szijjártó Péter értette félre a német kormány üzenetét.
forrás index

Leave a Reply 388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |