< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A békéért imádkozott a pápa

| Mobile | RSS

A békéért imádkozott a pápa

2010. december 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Rómában a zsúfolásig megtelt Szent Péter téren osztott Urbi et Orbi áldást a pápa. XVI. Benedek több nyelven köztük magyarul is üdvözölte a világ népeit. A katolikus egyházfő homíliája a szeretetről és a békéről szólt szenteste, a Szent Péter bazilikában este 22 órától pontifikált szentmisén. Előtte, első alkalommal, a BBC rádiócsatornáján beszélt Jézus születéséről.

Hallgassa meg! Szombat délelőtt Rómában a zsúfolásig megtelt Szent Péter téren a díszes loggiáról osztott Urbi et Orbi áldást a pápa. XVI. Benedek több nyelven köztük magyarul is üdvözölte a világ népeit. A katolikus egyház feje a békéről beszélt. A karácsony üzenete mindenkit az igazságért folytatott békés küzdelemre kell, hogy biztasson – mondta XVI.Benedek, aki a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott. Biztatta Irak és a kommunista Kína katolikusait, hogy álljanak ellen az üldöztetésnek. Az olasz hatóságok kiemelt biztonsági készültségben vannak, a csomagbombás merényletek miatt ugyanis újabb terrortámadástól tartanak Olaszországban.

A szeretetről és a békéről szólt XVI. Benedek pápa homíliája szenteste, a Szent Péter bazilikában este 22 órától pontifikált szentmisén. Ezt megelőzően az egyházfő – első alkalommal – a BBC rádiócsatornáján beszélt Jézus születéséről. A gyermek Jézus megszületését XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilika fôoltáránál pontifikált szentmisén adta hírül. A jászolba fektetett gyermek Jézus szobrához olasz, francia, guatemalai, Fülöp-szigeteki és ausztráliai gyerekek vittek kenyeret, bort és vizet. A fényárban úszó, virágokkal díszített bazilika tele volt rómaiakkal és turistákkal.

Homíliájában XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy a betlehemi gyermek szeretetet és testvériséget hozott az emberiségnek, a szenvedő másik iránti szeretetet, mely nem korlátozza a segítő személyes szabadságát: a szép az, ami boldoggá tesz anélkül, hogy a hasznát kérdeznénk – fogalmazott az egyházfő. A Bibliát idézve a pápa hozzátette: a betlehemi gyermek ad erőt a hatalom zsarnokságával szembeni kitartáshoz. A világban még van sanyargató pálca, dübörögve menetelő katonacipő, vérben forgatott köpeny.

Hallgassa meg! Erdő Péter: megmutatkozott az emberek segítőkészsége

Megmutatkozott az emberek segítőkészsége az országot sújtó katasztrófák idején – emelte ki a karácsonyi éjféli misén Erdő Péter bíboros a budapesti Szent István-bazilikában. Az Esztergom-budapesti érsek arra figyelmeztetett, hogy az embereknek a sok munka miatt nincs ideje egymásra, ezért fontos az együtt töltött idő karácsonykor. Erdő arról beszélt, hogy Jézus születésével Isten személyesen lépett be az általa alkotott világmindenségbe. Emlékeztetett a főparancsra: szeresd uradat, istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! Jézusban minden embert meg kell látnunk – mondta – saját családunk tagjait is, akiktől néha meg nem értés, vagy régi sérelem tart távol minket. Meg kell látnunk azokat is, akiknek segítségre van szükségük: akik munka nélkül értelmetlennek érzik az életüket, akik magányosak, betegek, vagy nem jut nekik emberhez méltó lakás.

Hallgassa meg! Bölcskei Gusztáv: karácsony Isten igazi válságkezelése

A magyarországi református egyház zsinatának lelkészi elnök a debreceni Nagytemplomban úgy fogalmazott: karácsony Isten igazi válságkezelése. Bölcskei Gusztáv püspök Pál apostolnak Tituszhoz írt leveléből idézett, amikor a karácsony örömüzenetét tolmácsolta. A názáreti Jézus születése az első karácsony mai szavakkal Isten válságkezelése – mondta Bölcskei Gusztáv -, a Teremtő így kezeli az emberiség válságát, mindenkorra megoldást kínálva. Kiemelte: karácsony Isten ránk találásának ünnepe, és ez egyben azt is üzeni, hogy az embereknek és a gyülekezeteknek is rá kell találniuk önmagukra. A debreceni Nagytemplomban a karácsonyi istentisztelet Úrvacsora-osztással ért véget.

Hallgassa meg! Gáncs Péter: a karácsony lehetőség az önvizsgálatra, bűnbánatra

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt a karácsonyi istentiszteleten, hogy karácsony örömüzenete egyszerre hívja az embert önvizsgálatra, bűnbánatra és a bűntől való szabadulásra. Gáncs Péter az MR1-Kossuth Rádiónak arról beszélt, hogy miközben egész évben sok mindent elhallgatunk, karácsonykor mindez kimondható, mert lehetőség van az önvizsgálatra, bűnbánatra. Karácsony az az ünnep, amikor megszólal az Isten. Az evangélium üzenete az evangélikus püspök szerint az, hogy az Isten nem arra vár, hogy az ember felkapaszkodjék hozzá, hanem ő hajol le hozzánk és lesz emberré, méghozzá kisgyermekként. Így kell odahajolnunk nekünk is azokhoz, akiknek nehéz ez az ünnep.
forrás mri.hu

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |