< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Erővel távolítanák el a hatalomból Gbagbót

| Mobile | RSS

Erővel távolítanák el a hatalomból Gbagbót

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége kész erővel eltávolítani az elefántcsontparti hatalomból a bukott Laurent Gbagbót.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) kész erővel eltávolítani az elefántcsontparti hatalomból Laurent Gbagbót, aki hivatalban lévő államfőként indult a november végi elnökválasztáson, veszített, de nem hajlandó önként távozni.

A 15 tagállamot tömörítő ECOWAS vezetői ezt azután ismertették közleményben, hogy rendkívüli tanácskozást tartottak pénteken a nigériai fővárosban. Megállapodtak abban, hogy összeülnek a tagországok vezérkari főnökei, és “tervet alakítanak ki a jövőre nézve”.

Közölték az állam- illetve kormányfők, hogy “egy utolsó gesztusként” hajlandók egy magas szintű delegációt küldeni Gbagbóhoz annak reményében, hogy rá tudják venni a békés távozásra. Kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy az elnökválasztás utáni erőszakos cselekményekben sok ember meghalt.
hirdetés

Figyelmeztették a gyilkosokat, hogy az emberi jogot sértő cselekményeik miatt a lehető leggyorsabban nemzetközi bíróság elé állíttatják őket.

A nemzetközi közösség nagy része által az elnökválasztás győztesének elismert Alassane Ouattara eközben arra buzdította az elefántcsontparti hadsereg katonáit, hogy Gbagbo szolgálatából álljanak át hozzá. Ouattara tábora csütörtökön kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a választás utáni gyilkosságokat. Az ENSZ szerint legalább 173 embert megöltek, több tucat másikat pedig megkínoztak.

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elismerte Ouattarát Elefántcsontpart törvényes elnökének, miután a világszervezet megállapította, hogy ő győzött a választáson.
forrás index

Leave a Reply 265 megnézve, 2 alkalommal mai nap |