< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tovább romlott a belvízhelyzet

| Mobile | RSS

Tovább romlott a belvízhelyzet

Tovább romlott a helyzet a belvízzel elöntött területeken. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón és a Bács-Kiskun megyei Pálmonostorán a legkritikusabb a helyzet, újabb családoknak kellett kiköltözniük. A belvíz ellen védekezők a hideg időjárásban bíznak. Az előrejelzések szerint hétfő estig főleg a keleti országrészben várható havazás.

Pénteken tíz, vasárnap tizenegy embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt, mert házaik életveszélyessé váltak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón is tovább romlott a helyzet – mondták a helyiek az MR1-Kossuth Rádiónak. „Még nem becsültük fel, mekkora a kárunk, de hiába megyünk a biztosítóhoz, azt mondta, belvízre nem fizet” – panaszolta az egyik károsult.

Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere azt mondja: szombat reggel óta megszakítás nélkül védekeznek, 250 házat veszélyeztet a víz, öt szivattyú folyamatosan működik. Egy régi építésű, vályogból készült lakóház összedőlt, a család – egy édesanya két gyerekkel – átköltözött az édesanyjához. Az itt élők abban bíznak, hogy a hidegre forduló időjárás miatt nem nő tovább a vízzel elöntött területek nagysága.

Kidőlt egy vályogház átnedvesedett fala vasárnap Tiszaeszláron. A lakhatatlanná vált épületből egy embert kellett kiköltöztetni. Az ingatlan idős tulajdonosának elhelyezéséről a helyi polgármesteri hivatal gondoskodik.

Bács-Kiskun megyében Pálmonostorán és Kiskunmajsán is kritikus a helyzet. Rádiné Gémes Ildikó, Pálmonostora polgármestere közölte: minden erőfeszítés ellenére tovább emelkedett a belvíz.

Csak a Dél-Alföldön majdnem 80 ezer hektár van víz alatt. A legfrissebb adatok szerint Békés megyében rekord dőlt meg, még soha nem volt akkora terület belvíz alatt, mint most.

Az árvíz is gondot okoz

A Tisza középső szakaszán továbbra is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – mondta Békési István, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. A vízügyesek szilveszterig nem számítanak jelentős apadásra a folyó középső szakaszán.

Közben újabb két út egy-egy szakasza került víz alá a Sajó áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így a folyó áradata miatt már négy úton szünetel a közlekedés. A Putnok és Borsodbóta, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti út egy-egy szakasza délutánra vált járhatatlanná, míg korábban a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő utat, és a Muhiról a körömi révhez vezető utat zárták le.Ugyancsak teljes útzárat rendeltek el még szombat délután Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize.

Kisebb hóátfúvások bárhol lehetnek

Vasárnap nyolcvan munkagép és több mint ötszáz hómunkás takarítja Budapest utcáit – tájékoztatott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A budai hegyvidéken mintegy 8 centiméternyi hó esett, a pesti oldalon ennél kevesebb. Az FKF azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek. A magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra kérik, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól, de a havat ne az úttestre tolják.

Főként keleten lesz havazás

Elsősorban a Duna vonalától keletre kell számítani tartósabb havazásra – mondta Csonka Tamás meteorológus vasárnap délben. Hétfő késő estig jellemzően 2-12, helyenként pedig akár 15 centiméternyi hó eshet, elsősorban Heves megyében, a Mátra térségében. A Dunántúlon, elszórtan eshet hó, 2-3 centiméter. Budapesten inkább a város keleti részein, külsőbb kerületeiben lehet több hóra számítani, a budai részeken kevesebb esik majd – tette hozzá.

A vasárnap még többfelé erős északnyugati szél az esti órákra mérséklődik. Kora délután lehetnek még 60-70 kilométeres széllökések, főként a Dunántúlon és Pest megye nyugati területein, illetve északkeleten is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és mínusz 5 fok között alakul.
forrás mr1.hu

Leave a Reply 330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |