< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Orbántól vár segítséget az Emfesz

| Mobile | RSS

Orbántól vár segítséget az Emfesz

2010. december 28. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Fizetett az Emfesz, de nem mindenkinek. Ha visszavonják a gázcég engedélyét, az biztosan gázáremeléssel jár, Góczi István ügyvezető szerint miniszterelnöki megbízott rendezhetné a helyzetet. Az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató körül fogy a levegő.

“Ezen a hétvégén volt esedékes egy számla, amit az eddigi gyakorlatnak megfelelően a hétvégét követő első munkanapon kellett kifizetnünk. Természetesen rendeztük a számlát!” – mondta Góczi István az Emfesz ügyvezetője hétfőn este a hirextra.hu-nak.
Görgetett adósság

Emlékezetes, az E.on hétfőig adott haladékot az Emfesz több százmillió forint elmaradásának rendezésére, amivel szerinte október óta tartozik dél-dunántúli és közép-dunántúli cégeinek. Az E.on szerint az Emfesz különböző formai ürügyekre hivatkozva nem egyenlítette ki [1] a számlákat, és nem volt hajlandó bankgaranciát sem adni.

Az E.on a szerződések felfüggesztését is kilátásba helyezte [2], és felmerült, hogy az Energiahivatal is visszavonhatja a cég engedélyét. Ez esetben [3] a fogyasztók Emfesszel kötött szerződése megszűnne, és automatikusan az egyetemes szolgáltatóhoz kerülnének, amivel elvesztenék a számukra biztosított 8-16 százalékos diszkontot.

Biztosított lenne az átállás
Ellátási gondok azonban nem lennének: múlt héten Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyeket felügyelő államtitkára mindenkit megnyugtatott: nem lesz gond a gázellátással, a jogszabályi környezet és a minisztérium is készen áll arra az esetre, ha egy gázkereskedő elveszítené szolgáltatói jogosultságát.
Körbetartozások

Az Emfesz és az E.on között egy korábbi több milliárdos tartozás is vita tárgya [4], de a Mol és a Kelner is követel pénzt a cégtől. Góczi szerint az Emfesz nincsen csődben, csak átmeneti likviditási nehézségekkel küzd, ez azonban megoldódik, ha megkapják a Dunacenttől követelt 3 milliárd forintjukat.

A Dunacent azonban tagadja [5], hogy lenne tartozása, októberben már engedményezési szerződést kötött az E.onnal, és az Emfesz feje fölött rendezték a számlát. Az E.on követelését azonban az Emfesz nem ismerte el, a megállapodásról pedig Góczit – állítása szerint – csak karácsony előestéjén értesítették. Hogy a cég tegnap milyen forrásból, és tatozásai mennyi részét rendezte, egyelőre nem tudni, állítólag egy nagyobb adósa vett fel hitelt, hogy rendezhesse a számláját.
Megbízottért kiálltanak

Az Emfesz ügyvezetője szerint nem kizárt, hogy valakik valahogyan megpróbálják megszüntetni az Emfesz által biztosított kedvezményes fogyasztói ellátást.

A miniszterelnök megbízottjára is ezért lenne szükség, visszaállíthatná a cég iránti bizalmat, érvel Góczi. Ez azonban nem lesz könnyű, az Index úgy tudja: a nagyfogyasztók már nyáron menekülni kezdtek az Emfeszből, új ügyfeleket csak lakossági körből szerzett a gas.hu-n keresztül. A cég az olcsó ukrán gáz elzárása óta pénzügyi gondokkal küzd. Már a kormány által kirótt különadót sem tudta maradéktalanul befizetni [6], és egy ideje a fogyasztói hullámzások kiegyenlítésére szolgáló úgynevezett kiegyenlítő gázból tudta csak biztosítani fogyasztói folyamatos ellátását, mivel tartozásai miatt már valószínűleg nem kapott elég gázt beszállítóitól.

Néhány nappal ezelőtt az Emfesz a nemzeti fejlesztési minisztertől azt kérte, hogy cége hadd vegyen gázt utólagos fizetéssel a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől. Ez azonban Fellegi Tamás szerint súlyos és indokolatlan beavatkozás lenne a piaci folyamatokba, és ellentétes az uniós szabályozással.

Az Emfesz jelenleg háromszázezer lakossági, háromszáz önkormányzati, és ezeregyszáz intézményi fogyasztót, valamint hatezer kis- és középvállalkozást és több száz ipari fogyasztót lát el földgázzal.
forrás index

Leave a Reply 406 megnézve, 1 alkalommal mai nap |