< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Standard: Orbán light Horthy-rendszert épít

| Mobile | RSS

Standard: Orbán light Horthy-rendszert épít

2010. december 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Az osztrák lap szerint Magyarországon megtűrik az antiszemitizmust és megregulázzák az Alkotmánybíróságot. A túlcsorduló nacionalizmust pedig mutatja, hogy a világon élő minden magyar ezután magyar állampolgár lesz.

Ausztria két fontos szomszédjának még demokratikus a politikai berendezkedése, de már csak egy lépés választja el őket egy autoriter rezsimtől – írja szerdai számában az osztrák Der Standard. A “Mussolini soft, Horthy light” című írásában a liberálisként számon tartott lap úgy fogalmaz: Magyarország “teljes gőzzel halad egy tekintélyelvű egypártrendszer felé”. A cikk szerint Orbán Viktor egy “light Horthy-rendszert épít”, amelyben egyebek mellett megtűrik az antiszemitizmust és megregulázzák az Alkotmánybíróságot. A lap szerint a magyarországi túlcsorduló nacionalizmust mutatja, hogy a világon élő minden magyar ezután magyar állampolgár lesz.

A Der Standard szerint eközben a másik szomszéd, Olaszország kormányfője egy “modern ducét játszik”, aki a fasiszta feketeingesek helyett “hosszúlábú szépségek gárdáját” állítja csatasorba a televíziós birodalmában, hogy féken tartsa az olasz népet. A lap szerint annak, aki a két ország valamelyikébe utazik, nem is tűnik fel, hogy kiüresítették a demokratikus intézményeket, és egyfajta könnyű diktatúrát hoztak létre. Ám egy modern liberális demokrácia mércéjét semmiképp sem ütik meg az ottani állapotok – figyelmeztet a Der Standard, amely szerint az osztrákok többsége mindezt nem veszi komolyan. Ennek egyik oka, hogy nem különösebben érdeklődnek a külpolitika iránt, és úgy vélik, nem találnak izgalmas dolgokat benne.
forrás atv.hu

Leave a Reply 837 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: