< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Huszárruhába bújt a brüsszeli pisilő kisfiú

| Mobile | RSS

Huszárruhába bújt a brüsszeli pisilő kisfiú

2011. január 3. | hozzászólás | Kultúra

A most kezdődött féléves magyar EU-elnökség alkalmából huszárruhát öltött hétfőn egy napra Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis.

A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-jén II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából.

Ruhatára, amelyet a belga főváros híres terén, a Grand Place-on található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz – köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centiméter hosszú.

A Manneken Pisnek hivatalos öltöztetője van, a brüsszeli Jacques Stroobants, akinek felesége már mintegy kétszáz ruhát készített a szobornak. A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze.

A huszárruha a magyar elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a kisfiúra, “aki” március 7-én matyó öltözetben, május 2-án pedig – az akkor már nyilván kellemes hőmérséklet ellenére – alföldi subában folytatja majd évszázadok óta csaknem szakadatlan pisilését a turisták nagy örömére.

Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Időnként olyan malőr fokozza a derültséget, hogy amikor az öltöztetés befejeztével “újraindítják” a fiút, a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz, és lespricceli a közelállókat.
forrás hír24

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: