< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ár- és belvíz elleni védekezés

| Mobile | RSS

Ár- és belvíz elleni védekezés

Január 03.-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 192 településén folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1639 fő 279 szivattyúval és 24 munkagéppel vett részt.
A belvíz miatt január 03.-án senkit sem kellett kitelepíteni, így továbbra is 110 embert érintett a mai dátummal a kitelepítés. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága kis mértékben csökkent, jelenleg 350.240 hektár, ebből 190.950 hektár vetés-szántó.(Január 02-án az összes elöntött terület 351.000 hektár, ebből 192.600 hektár vetés-szántó.)
A magas talajvízszint és a hideg idő fokozatos enyhülése miatt számítani kell a belvízzel elöntött területek további növekedésére.
Január 03-án folyóink fővédvonalain 1841 km hosszon volt árvízvédelmi készültség.
– III. fokú készültség van 326 km hosszon, a Tiszán Szolnok és Csongrád között, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
– II. fokú készültség van 684 km hosszon, a Lónyay főcsatornán, a Krasznán, a Zagyva középső szakaszán, a Tiszán Tiszafüred és Szolnok, valamint Csongrád és Algyő között, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán,
– I. fokú készültség van 832 km hosszon, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred, valamint Algyő és a déli országhatár között, a Bodrogon, a Berettyó és a Sebes – Körös alsó szakaszán, a Hármas – Körös felső szakszán.

Bács-Kiskun megyében a veszélyeztetett 14 településen 2 katasztrófavédelmi szaktiszt és 138 fő védekezik 23 munkagéppel, 19 szivattyúval. A belvíz Pálmonostora településen mintegy 100 lakóházat veszélyeztet.
Békés megyében 21 településen folyik védekezés.37 közmunkás és 30 darab szivattyú dolgozott folyamatosan az érintett részeken.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 9 településen folyt védekezés. A belvíz 972 lakóépületet és 2 önkormányzati tulajdonú épületet veszélyeztetett.
Csongrád megyében 32 településen folyt belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 139 fő közmunkás vett részt, 64 szivattyú alkalmazásával.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 3 településen (Gánt, Kulcs és Seregélyes,) folyik védekezés.
Hajdú-Bihar megyében 23 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 192-en vettek részt 28 szivattyú alkalmazásával.
Heves megyében 6 településen folyik belvízi védekezés 29 emberrel és 5 szivattyú alkalmazásával.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében16 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett 46 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 58 szivattyúval és 4 munkagéppel.
Komárom-Esztergom megyében Tát településen a megemelkedett talajvíz a pincékben, szuterénokban a legtöbb helyen megfagyott.

Pest megye területén 28 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 59-en vettek részt 25 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 38 településen folyik védekezés, ahol csak a tegnapi nap összesen 316 ember dolgozott, 10 szivattyú bevetésével. Az ár- és belvíz összesen 597 lakóházat veszélyeztet.
Petróczi Tímea tű. őrgy.
szóvivő

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |